Pages

Tuesday, October 19, 2010

Different between Wife & GirlfriendSome people say:
Wife is a  HARIMAU ...............

Girlfriend is HARI HARI MAU

And some say:
Wife is like TV, Girlfriend is like Handphone (HP)

At home watch TV, Go out bring HP.

No money, sell  TV. Got money change HP.

Sometimes enjoy TV but most of the time play with HP.

TV free for life but HP, if you don't pay, the services will be terminated.

TV is big, bulky and most of the time old but HP is cute, slim, curvy and very portable at any time.

Operational cost for TV is often acceptable but for HP is high and often demanding.

Most Important, TV got remote but HP don't have.

Last but not least.......
TV do not have virus but HP have VIRUS......
Once get it, HABIS LAH.

So better choose ??????????

RAHSIA IBLIS

Seorang sahabat Nabi s.a.w bernama Anas b. Malik telah meriwayatkan satu hadis Nabi s.a.w yg menceritakan mengenai pertanyaan-pertanya an iblis kepada Allah s.w.t tentang banyak perkara.1. Iblis bertanya kepada Allah s.w.t: " Ya Tuhanku! Engkau telah memberikan kepada anak Adam itu tempat tinggal, iaitu rumah untuk berzikir kepadaMu.Tunjukkanl ah kepadaku tempat kediamanku." Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "Wahai iblis! tempat kediamanmu ialah bilik air(tandas). "2. Iblis berkata:"Ya Tuhanku! Engkau telah memberikan kepada anak adam itu tempat mereka berkumpul (masjid,surau) , dimanakah tempat bagiku berkumpul?." Firman Allah s.w.t yg bermaksud: "Wahai iblis! tempatmu berkumpul ialah di pasar-pasar, tampat-tempat hiburan ( pusat membelibelah, kelab malam, pesta-pesta, majlis maksiat) dan sebagainya."3. Iblis berkata lagi:"Ya Tuhanku! Engkau telah memberikan mereka anak Adam itu kitab untuk mereka membacanya. Tunjukkanlah padaku apakah bahan bacaanku?" Firman Allah s.w.t yang bermaksud:" Wahai Iblis, bahan bacaanmu ialah syair (sajak/lagu/ puisi yang melalaikan manusia dari mengingati Tuhan).4. Iblis berkata:"Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan mereka cerita-cerita (kata-kata benar), apakah cerita-cerita bagiku?". Firman Allah s.w.t yang bermaksud: " cerita-cerita bagimu adalah kata-kata dusta ( bohong atau yng berkaitan dengannya)"5. Iblis bertanya lagi: "Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan azan kepada anak Adam untuk mengajak atau mengumpulkan orang datang bersembahyang berjemaah, apakah azanku untuk mengumpul orang?". Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "wahai iblis, azan untuk mu ialah seruling."6. Tanya iblis lagi:"Ya Tuhanku! Engkau telah mengutus para utusanmu (para nabi dan rasul) kepada anak Adam, siapakah yang menjadi utusan bagiku?". Firman Allah s.w.t yang bermaksud:" Wahai iblis para utusanmu ialah terdiri dari dukun (peramal nasib), ataupun yang lebihkurang sama dengannya."7. Kata iblis:"Ya Tuhanku! Engkau telah berikan kitab bertulis (ayat-ayat Al Quran)kepada anak Adam. Apakah tulisanbagiku? ." Firman Allah s.w.t yang bermaksud:"wahai iblis, tulisanmu adalah tulisan gincu yang palsu dibadan, (seperti gincu,tatu, tahilalat yang diada-adakan dan yang lebih kurang sama dengannya)8. kata iblis:"Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikankepada anak Adam itu perangkap-perangkap . Apakah perangkap bagiku?." Allah s.w.t berfirman yang bermaksud:"wahai iblis, perangkap untukmu ialah wanita-wanita. "9. Kata iblis:"Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan makanan kepada anak-anak Adam (yang disebutkan namaMu), apakah makanan untukku?."Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "wahai iblis, makanan untukmu ialah sesuatu yang tidak disebutnama Allah."10. Kata iblis:"Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan minuman kepada anak-anak Adam, apakah minuman untukku?" Firman Allah s.w.t yang bermaksud:" Wahai iblis, minuman untukmu ialah sesuatu yang memabukkan dan yang tidak dimulakan denhan nama Allah." 
SEMOGA MENJADI PEDOMAN UNTUK KITA SEMUA http://online-promotion2u.blogspot.com/

Anggota al-Qaeda dijatuhi hukuman mati
Saleh al-Shawsh (kanan) dikawal seorang anggota keselamatan Yemen dengan tangannya digari semasa memasuki bangunan mahkamah di Sanaa, semalam. Mahkamah Yemen menjatuhi hukuman mati ke atas Saleh setelah dia mengaku bersalah melancarkan tujuh serangan maut di Yemen. - AFPSANAA 18 Okt. - Mahkamah Yemen hari ini menjatuhkan hukuman mati ke atas anggota al-Qaeda yang pakar membuat bom, Saleh al-Shawsh yang didapati bersalah.
Hukuman itu dijatuhkan ketika tercetus pertempuran sengit antara pasukan keselamatan dan rangkaian jihad al-Qaeda cawangan tempatan.
"Insya-Allah, kamu akan musnah di tangan kami dan ia akan bermula dari Abyan," jerit Shawsh dari kandang pesalah sebaik-baik hakim menjatuhkan hukuman.
Dia merujuk kepada pertempuran sengit di wilayah selatan antara pihak tentera dengan suspek militan Al-Qaeda sejak beberapa bulan kebelakangan ini.
Shawsh mengaku terlibat dalam tujuh serangan maut yang dilancarkan al-Qaeda ke atas pangkalan minyak dan tempat simpanan senjata tentera di wilayah Hadramawt dan Marib, di timur ibu kota Sanaa.
Dia tidak mengemukakan rayuan atas keputusan tersebut. - AFP

Jangan terpedaya dengan Dr. Asri Zainal Abidin - Ustaz Azhar Idrus

Taufan Megi gempur Filipina

2010/10/19

SEBUAH kenderaan cuba melepasi pokok  tumbang yang menghadang jalan akibat dilanda  taufan Megi di Cauayan,  wilayah Isabela semalam.
SEBUAH kenderaan cuba melepasi pokok tumbang yang menghadang jalan akibat dilanda taufan Megi di Cauayan, wilayah Isabela semalam.
MANILA: Taufan Megi menjadi ribut paling kuat dalam tempoh beberapa tahun ini melanda Filipina semalam, manakala banjir di Vietnam menghanyutkan sebuah bas dan menyebabkan 20 orang hilang termasuk seorang kanak-kanak perempuan yang terlepas dari pegangan ibunya. 

Ribut yang melanda Filipina itu menyebabkan sekurang-kurangnya seorang lelaki dilaporkan lemas dan taufan yang sama dijangka akan melanda China di mana pihak berkuasa sudah memulakan aktiviti memindahkan 100,000 penduduk dari sebuah kawasan wilayah pantai.Ribut berkenaan kemudian akan berpindah ke Vietnam di mana 24 kematian akibat banjir dilaporkan sejak beberapa hari lalu.Pihak berkuasa memberi amaran berjuta penduduk di sepanjang laluan taufan supaya berjaga-jaga berhadapan dengan kerosakan tanaman, rumah dan terputus bekalan elektrik. 

Megi membawa angin selaju 225 kilometer sejam (kmj) hingga 260 kmj ketika mendarat di Teluk Palanan tengahari semalam di wilayah Isabela dan dilaporkan mula reda apabila merentasi pergunungan di utara Filipina, Luzon. 

Seorang lelaki yang cuba menyelamatkan kerbaunya dilaporkan tergelincir dan jatuh ke dalam sungai sebelum lemas, kata Bonifacio Cuarteros, seorang pegawai agensi bencana wilayah Cagayan. 

Taufan berkenaan turut menumbangkan tiang elektrik selain memutuskan bekalan kuasa, telefon dan perkhidmatan internet di kebanyakan kawasan. – AP http://www.bharian.com.my

Wartawan asing dilarang memasuki Myanmar
2010/10/19

NAYPYITAW: Wartawan asing tidak dibenarkan memasuki Myanmar untuk membuat liputan pilihan raya pertama negara itu dalam tempoh 20 tahun kata pegawai, merujuk sekatan terbaru pilihan raya yang dikritik banyak pihak sebagai satu penipuan. 

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Thein Soe, berkata pihaknya tidak melihat keperluan mengeluarkan visa kepada wartawan asing kerana ada ramai wartawan tempatan yang bekerja dengan media asing. Beliau juga menegaskan sekali lagi bahawa pemerhati luar tidak diperlukan untuk memantau pilihan raya.Kerajaan junta sebelum ini menyifatkan pilihan raya itu sebagai langkah penting ke arah demokrasi selepas pemerintahan tentera selama lima dekad.Pengkritik berkata peraturan kempen yang keras, tekanan ke atas parti pembangkang dan pelbagai sekatan lain dikenakan bagi memastikan tentera dapat meneruskan pemerintahan selepas pilihan raya. 

“Wakil di Yangon yang bekerja dengan media asing boleh membuat liputan pilihan raya tetapi tiada wartawan asing dibenarkan,” kata Thein Soe kepada diplomat dan wakil media Myanmar, dalam taklimat pilihan raya yang diadakan di Naypyitaw. 
Hanya 25 ‘wakil media asing’ berdaftar di Myanmar. – AP http://www.bharian.com.my

Bollywood papar kisah 'Obama terperangkap'
2010/10/19

OBAMA pernah beberapa kali muncul  sebagai karektor komik.
OBAMA pernah beberapa kali muncul sebagai karektor komik.
MUMBAI: Menjelang lawatan Barack Obama ke India bulan depan, Bollywood akan mengeluarkan filem komedi mengenai penculikan, dengan perjalanan ceritanya berkisar pada usaha presiden berkenaan untuk memulihkan ekonomi Amerika Syarikat. 

Phas Gaya Re Obama atau Obama Terperangkap, dihasilkan dengan perbelanjaan 35 juta rupee (RM791,804), mengenai kumpulan kecil samseng di utara India, yang terjejas akibat kelembapan ekonomi global.Filem itu diedarkan Warner Bros sudah siap tetapi akan hanya ditayangkan di layar perak 26 November, beberapa minggu selepas lawatan Obama, yang dijadualkan pada awal bulan.Phas Gaya Re Obama perlu memberi laluan kepada beberapa siri filem perbelanjaan besar yang secara tradisinya ditayangkan ketika perayaan Deepavali, pada 5 November depan. 

Filem itu tidak memaparkan watak Obama secara langsung, dibintangi model Neha Dhupia, yang pernah muncul di kaca televisyen Amerika dalam siri Bollywood Hero tahun lalu. 

Ceritanya mengenai penculikan seorang rakyat India bukan pemastautin yang kembali untuk menjual hartanah nenek moyangnya bagi membayar balik hutang di Amerika selepas jatuh bankrap akibat krisis ekonomi dunia. – Agensi http://www.bharian.com.my

WikiLeaks bocorkan 500,000 lagi dokumen Pentagon

2010/10/19

WASHINGTON: Laman web WikiLeaks dijangka menyiarkan lebih 500,000 lagi fail sulit perang Iraq minggu ini, ketika Jabatan Pertahanan Amerika (Pentagon) menubuhkan sebuah pasukan 120 orang untuk menilai implikasi pembocoran maklumat itu. 

Pendedahan terbaru Wikileaks ini adalah jauh lebih banyak berbanding pendedahan sebelum ini, apabila 70,000 fail sulit tentera Amerika dibocorkan.Jurucakap Pentagon, Kolonel Dave Lapan berkata masa maklumat itu akan didedahkan tidak dinyatakan, tetapi pihaknya sudah membuat persediaan seawal hari ini dan esok.Beliau berkata fail terbaru yang akan didedahkan mungkin mengenai taktikal pangkalan data di Iraq yang menyenaraikan kegiatan membabitkan operasi ketente-raan selain hubungan antara pegawai tentera dengan tokoh puak dan sekutunya. 

“Walaupun konflik Iraq tidak lagi diperdebatkan di Amerika sejak kebelakangan ini, dokumen yang didedahkan mungkin membangkitkan semula ingatan kepada tempoh paling mencabar dalam perang itu termasuk skandal penderaan tahanan di penjara Abu Ghraib. 

“Ia juga dibimbangi mencetuskan semula perdebatan mengenai pihak yang menjerumuskan Iraq ke kancah perang dan sehingga kini masih menghadapi kemelut politik sejak pilihan raya Mac lalu,” katanya. 

Lapan berkata pasukan Pentagon percaya mereka tahu dokumen mana yang akan didedahkan Wikileaks. – Reuters http://www.bharian.com.my

Larang guru hamil elak jejas prestasi
2010/10/19

MANAMA: Pengetua sebuah sekolah bebas di Qatar dilaporkan meminta guru wanita supaya tidak hamil bagi mengelak kesan negatif yang boleh menjejaskan prestasi kerja kakitangan terbabit. 

Sekolah berkenaan dinaikkan taraf tahun ini dari separa bebas kepada sekolah bebas sepenuhnya, status yang memerlukan ia memperoleh keputusan cemerlang di bawah satu rancangan rasmi bertujuan meningkatkan standard pendidikan negara itu.Berdasarkan laporan akhbar The Peninsula, pengetua berkenaan memberitahu kakitangan beliau enggan menerima permohonan baru dari guru hamil walaupun mereka pernah bekerja di sekolah terbabit sebelum ini.“Saya tidak akan merekrut wanita hamil sebagai guru,” katanya yang dilaporkan memberitahu kakitangan sekolah berkenaan. 

Malah beliau juga meminta guru yang berkahwin supaya tidak hamil bagi memastikan prestasi kerja mereka tidak akan terjejas, lapor harian berkenaan. – Agensi 
http://www.bharian.com.my

Raja Maghribi tolak usul Israel
2010/10/19

WANITA Palestin menunjukkan gambar keluarga mereka yang ditahan di penjara Israel dalam protes di hadapan pejabat Pertubuhan Palang Merah di Bandar Raya Gaza semalam serta menuntut dibebaskan.
WANITA Palestin menunjukkan gambar keluarga mereka yang ditahan di penjara Israel dalam protes di hadapan pejabat Pertubuhan Palang Merah di Bandar Raya Gaza semalam serta menuntut dibebaskan.
Shimon Peres mohon temui Raja Mohammed VI akibat rundingan buntu 

BAITULMAQDIS: Raja Maghribi menolak permintaan Presiden Israel untuk mengadakan perjumpaan dengannya berikutan kebuntuan dalam rundingan damai di Asia Barat.Presiden Shimon Peres memohon untuk menemui Raja Mohammed VI ketika mereka menghadiri persidangan antarabangsa di Marrakech minggu depan. Namun raja berkenaan berkata masa tidak sesuai bagi pertemuan berkenaan dan merujuk kebuntuan rundingan itu sebagai alasan, kata pembantunya.Peres, pemenang hadiah keamanan Nobel yang diminta berucap pada Forum Ekonomi Dunia mengenai Asia Barat dan Afrika Utara minggu depan, memutuskan untuk tidak hadir kerana merasa tersinggung, kata pembantunya. 

Israel dan Maghribi tidak mempunyai hubungan diplomatik tetapi pegawai mereka kadang kala mengadakan pertemuan dan rakyat Israel yang mempunyai keluarga di Maghribi sering mengunjungi negara berkenaan. 

Rundingan damai Israel – Palestin, yang dilancarkan awal bulan lalu di Washington, terbantut berikutan keengganan Israel untuk menyambung sekatan ke atas kerja pembinaan di kawasan pendudukan Yahudi di Tebing Barat. 

Pemimpin Palestin tidak mahu menyambung rundingan jika Israel meneruskan pembinaan di tanah diduduki yang dituntut sebagai kawasan yang bakal menjadi negara Palestin. Mereka memberi tempoh sehingga awal November kepada Amerika Syarikat, selepas pilihan raya pertengahan penggal Amerika, untuk cuba menyelesaikan pertikaian itu.
Presiden Barack Obama berharap dapat memeterai perjanjian damai dalam tempoh setahun, tetapi ia sebaliknya menemui kebuntuan, menyebabkan mereka saling menuding jari antara satu sama lain selepas penyambungan rundingan di Rumah Putih awal September lalu. 

Di RAMALLAH, Presiden Palestin, Mahmud Abbas mempertahankan keputusannya tidak menyambung rundingan damai sehingga Israel menghentikan kegiatan pendudukan, dan menarik perhatian bahawa masyarakat antarabangsa sebulat suara mahukan pembekuan. 

“Apabila Obama memperoleh kuasa, beliau mengumumkan bahawa kegiatan pendudukan mesti dihentikan,” kata Abbas. “Jika Amerika menyatakannya, Eropah menyatakannya dan seluruh dunia menyatakannya, apakah anda mahu saya tidak menyatakannya?” 

Sejak bermulanya rundingan, Abbas berkata beliau menghabiskan kira-kira 25 jam bercakap secara terus dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, dan mereka bercakap secara bebas. 

Abbas berkata apabila beliau merayu kepada Netanyahu agar dihentikan kerja pembinaan di kawasan pendudukan, pemimpin Israel itu memberitahunya kerajaannya akan jatuh. Netanyahu mengetuai gabungan kerajaan tengah-kanan dengan beberapa parti propendudukan. – AP http://www.bharian.com.my

Kakak, adik kahwin jika tewas kung fu
2010/10/19

BEIJING: Dua adik-beradik wanita yang mahir berkung fu di bandar raya ini, menganjurkan satu pertandingan mempertahankan diri itu selama tiga hari bertujuan mencari bakal suami. 

Peserta lelaki yang berminat perlu menunjukkan kehandalan memanah, angkat berat dan seni tempur. Pemenang peringkat akhir dikehendaki mengalahkan adik-beradik berkenaan dalam perlawanan Kung Fu satu lawan satu.“Hanya adik-beradik itu ditewaskan peserta dibenarkan membuka topeng muka untuk melihat wajah mereka untuk kali pertama sebelum membuat lamaran,” kata rakan wanita berkenaan. – Agensi
http://www.bharian.com.my

Batik Kelantan masih hebat
PRODUK batik adalah 'komoditi' berharga dalam usaha memperkenalkan identiti pelancongan Malaysia di luar negara.


"KAU hendak pergi Kelantan, jangan lupa belikan batik yang cantik-cantik dan murah di sana." Permintaan ini biasa didengar apabila ada keluarga, saudara mahupun teman menyuarakan hasrat untuk berkunjung ke Kelantan.
Batik sinonim dengan Kelantan, selain makanan seperti laksam, nasi dagang, nasi kerabu dan pelbagai lagi jenis kuih yang unik dari segi nama dan rasa.
Boleh dikatakan setiap sudut di negeri itu terpamer perusahaan batik sekali gus memberi pelbagai nilai pilihan kepada pencinta batik.
Sekiranya tidak mempunyai masa, berkunjung ke lorong-lorong Pasar Siti Khadijah iaitu pusat beli-belah popular di Kelantan, boleh memudahkan seseorang memilih batik yang digemari.
Bukanlah suatu yang asing apabila terdengar suara peniaga di pasar itu dengan pelbagai nada memanggil pelanggan: "Wei adik manih... masuk masuk, mace-mace jenih ado, ado jenih lukis tange atau batik dari luar negaro pun ado..hargo muroh sikit." (Adik manis, masuk-masuk, macam-macam jenis ada, jenis lukis tangan atau batik dari luar negara pun ada, harga murah sedikit)
Tidak dinafikan bahawa usahawan batik di Kelantan ketika ini bersaing dengan lambakan batik dari negara luar seperti Thailand, Korea dan China.
Sejauh manakah lambakan batik dari negara luar ini memberi impak negatif kepada perusahaan batik Kelantan?
Pengarah Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (PKKM) Cawangan Kelantan, Khamis Yasim berkata, kesan yang dialami tidaklah sampai menjejaskan perusahaan batik Kelantan kerana batik Kelantan masih menjadi pilihan ramai.
"Kita tidak boleh halang kehadiran batik dari negara luar cuma apa yang kita boleh lakukan adalah mempertingkat promosi batik Kelantan," katanya.
Buat masa ini, Kelantan mempunyai 245 pengusaha batik yang aktif dalam bidang itu dan berdasarkan rekod, industri batik menyumbang sebanyak 80 peratus daripada hasil jualan kraf tradisional.
"Berdasarkan program promosi yang dilakukan Kraftangan Malaysia, hasil jualan seni kraf di Kelantan meningkat daripada RM5.62 juta pada tahun 2008 kepada RM6 juta tahun 2009 dengan batik menjadi penyumbang terbesar," katanya.
Ini memberi erti bahawa lambakan batik dari negara luar tidak menjejaskan industri batik Kelantan.
Keaslian dan keunikan
Masyhurnya batik Kelantan dari dalam hingga ke seluruh pelosok dunia, terletak pada kualiti yang menjadi pegangan setiap pengusaha batik Kelantan.
Justeru, Khamis berkata, persaingan daripada batik negara luar perlu diserang kembali dengan peningkatan dan penjagaan kualiti batik Kelantan yang merupakan identiti penting sekali gus membezakan batik dari negeri itu dengan Thailand, Korea dan China.
"Sebagai contoh, pengusaha batik Kelantan amat menitikberatkan pemilihan corak rekaan, motif, kain dan juga warna, kerana ingin menjaga kualiti batik yang dihasilkan. Malah, corak yang dihasilkan juga hanya ada satu dan tidak akan ada dua.
"Berlainan pula dengan batik dari Thailand, Korea dan China kerana corak yang mereka hasilkan semuanya sama. Kain yang digunakan pula adalah kain poliyster. Ia tidak selesa dipakai dan disebabkan itulah harganya murah," katanya.
Bantuan untuk usahawan
CONTOH sutera Tenun India (kanan) dan sutera Creep diperkenalkan di perusahaan MasKamal Batik & Trading.


Bagi Kraftangan Malaysia, pelbagai usaha dilakukan untuk membantu usahawan industri kraf menjana pendapatan menarik sekali gus membina namasehingga ke arena antarabangsa.
Menurut Penolong Pengarah (Ketua Bahagian Pembangunan Usahawan) PKKM Cawangan Kelantan, Faizul Azha Ibrahim, khidmat nasihat, motivasi, promosi dan kursus perniagaan sentiasa diadakan bagi membantu usahawan industri kraf.
"Bukan saja batik tetapi untuk kesemua industri kraf. Kraftangan Malaysia membantu misalnya dari aspek penyediaan program pembangunan usahawan, skim inkubator, skim khidmat kraftangan ataupun program Satu Daerah Satu Industri (SDSI).
"Di Kelantan sahaja ada lapan projek di bawah SDSI. Misalnya di Kota Bharu, tumpuannya pada batik. Tumpat pula fokus pada barangan logam dan perak sementara Pasir Mas pada anyaman rotan.
"Selain itu, Karyawan Malaysia juga ada memberi bantuan dari sudut prasarana dan mesin selain membawa usahawan menyertai mana-mana promosi seperti Hari Kraf Kebangsaan, atau yang terbaru, promosi Kraf Tekstil 2010 yang berlangsung pada 13 hingga 25 Oktober ini," katanya.
Identiti sendiri
Bagi pengusaha batik di Jalan Kuala Krai, Ketereh, Kelantan, Mat Kamal Abdullah, situasi lambakan batik negara luar tidak dilihat sebagai satu permasalahan. Menurutnya, majoriti pelanggan tetap mengunjungi kedainya untuk mendapatkan kain batik yang digunakan untuk koleksi busana mereka.
Kamal yang mengusahakan MasKamal Batik & Trading hasil gabungan nama isterinya, Che Mastura Ismail, meletakkan kepuasan hati pelanggan sebagai puncak segala urusan perniagaan mereka.
"Tidak jadi masalah dengan lambakan batik dari negara luar kerana MasKamal Batik ada identiti tersendiri.
"Warna yang kami gunakan memang berbeza setiap kali kerana ia bergantung pada permintaan pelanggan hari ini yang lebih menyukai warna lembut. Kalau dulu, warna garang jadi pilihan.
"Corak yang kami gunakan pula lebih ke arah gabungan seperti bunga, tumbuhan liar darat dan tumbuhan liar laut. Inilah identiti MasKamal Batik & Trading," katanya.
Tambahnya, perusahaan batik merupakan perniagaan yang menguntungkan apatah lagi apabila berpeluang menyertai promosi di bawah Kraftangan Malaysia. Hasil jualannya pernah mencecah hingga RM60,000 ketika mengikuti program tersebut.
"Batik suatu produk seni yang unik dan kepuasan menghasilkannya sangat bernilai," katanya. - Bernama

Masa depan generasi Rohingya


DENGAN tangan kiri yang berbalut dan langkah longlai, seorang wanita yang berumur dalam lingkungan umur 40-an membawa sepinggan nasi kosong. Nasi itu putih dan berkilat. Tiada langsung lauk-pauk yang melengkap hidangan.
Di ruang tamu rumah sewanya yang agak bersepah, beberapa orang kanak-kanak menunggu untuk menikmati menu makan tengah hari.
Sambil menggaul nasi tersebut, tangannya pantas menyuakan makanan itu kepada seorang anak kecil yang sedang menangis.
Walaupun pada mulanya kanak-kanak terbabit enggan membuka mulut, namun nasi putih kosong itulah yang menjadi santapannya.
Mungkin kerana lapar, anak kecil yang langsung tidak mengetahui corak kehidupan yang dilaluinya itu menerima apa sahaja yang disuapkan si ibu.
“Tengoklah, itu sahaja makanan yang ada di rumah ini. Nasi kosong yang digaul dengan minyak dan sedikit garam. Jadilah buat alas perut mereka,” ujar Faridah Fazal Ahmad, 36, salah seorang wanita Rohingya pelarian Myanmar yang fasih berbahasa Melayu dan menetap di rumah usang tersebut.
Ditanya mengapa tangan wanita itu berbalut, Faridah dengan wajah yang sayu berkata, ia disebabkan rutin mengetuk besi buruk untuk dijual bagi menampung kehidupan.
Itu sebahagian insiden yang menyentuh hati apabila menyaksikan kedaifan komuniti pelarian Rohingya Muslim di sekitar kawasan Kampung Tasik Tambahan, Ampang, Selangor.
Jika dilihat mengenai berita-berita yang merakamkan kesengsaraan etnik yang tertindas dan dinafikan hak-hak politik, sosial dan budaya oleh pemerintah junta di Myanmar itu, sudah terlalu banyak untuk dihitung.
Namun, isu sejak puluhan tahun itu masih belum bernoktah. Etnik yang 90 peratus daripadanya beragama Islam itu tetap tidak diakui kewujudan mereka.

NASIB anak-anak pelarian Rohingya ini perlu dibela agar tidak menjadi orang gelandangan apabila dewasa kelak.


Malah, mereka kehilangan tanah yang diserahkan kepada etnik Rakhin beragama Buddha.
Penindasan yang berterusan menyebabkan mereka terpaksa menjadi pelarian dan mencari perlindungan di negara lain.
Memetik kata-kata jurucakap Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR), Kitty McKinsey menyebut bahawa etnik Rohingya mungkin merupakan golongan masyarakat yang langsung tiada rakan di dunia, merupakan satu penghinaan kepada mereka.
“Secara keseluruhan, tiada kumpulan atau masyarakat yang menyokong mereka. Boleh dikatakan tidak ada walau seorang pun daripada mereka mempunyai status sah menduduki mana-mana negara di dunia,” kata McKinsey dalam satu temu bual bersama agensi berita antarabangsa AP pada bulan Februari 2009.
Faridah yang datang ke Malaysia sejak dua dekad lalu mengakui sebagai etnik pelarian, mereka merupakan golongan yang terpinggir di bumi asing.
Namun, dia bersyukur kerana masih bernafas dan meneruskan survival di negara orang.
Ibu kepada lima cahaya mata yang berusia di antara 16 hingga dua tahun itu memberitahu, untuk menyara kehidupannya sekeluarga, dia menjual bunga di sekitar kawasan tersebut. “Apa sangatlah keuntungan hasil daripada menjual bunga. Nak dapatkan RM10 sehari pun susah. Tetapi, saya kena bekerja untuk cari rezeki yang halal,” jelasnya.
Ditindas tentera Burma
Menurut Koordinator Program Arakan Rohingya Refugee Committee (ARRC) Malaysia, Mohamad Sadek Ali Hossain, 38, kehidupan di Arakan boleh digambarkan seolah-olah neraka dunia kepada etnik tersebut.
“Sejak tahun 1962 kami ditindas oleh rejim tentera Burma ketika itu akibat tekanan politik. Mereka tidak membenarkan kami menunaikan solat di masjid, dihalang mendapat pendidikan dan menerima rawatan perubatan.
“Sebaliknya, kami dipaksa bekerja sebagai askar dan perlu membayar duit kepada pemerintah untuk membina kuil-kuil Buddha sedangkan mereka tahu bahawa kami adalah penganut agama Islam.

HARUN (kanan) menggunakan ilmu yang ada untuk menabur bakti pada anak-anak Rohingya dengan mengajar mereka mengenal al-Quran.


“Selain itu, masyarakat Rohingya juga dihalang berkahwin untuk mengelakkan perkembangan zuriat dan selama tiga hari seminggu, kami wajib bekerja secara percuma tanpa gaji,” terang Mohamad Sadek yang datang ke Malaysia sejak empat tahun lalu.
Dianggarkan kira-kira 750,000 etnik Rohingya menetap di kawasan pergunungan utara di wilayah Rakhine atau Arakan yang bersempadan dengan Bangladesh.
Mereka dipercayai berasal daripada keturunan pedagang Arab dari abad ketujuh.Warna kulit mereka agak gelap berbanding rakyat Myanmar yang berkulit cerah.Di Malaysia, hanya 26,000 pelarian Rohingya diiktiraf oleh UNHCR.
“Kami hanya bergantung kepada kad keahlian UNHCR dan tidak memiliki sebarang dokumen yang sah. Ini menyebabkan kami tidak boleh mendapat sebarang pekerjaan.
“Lebih malang, anak-anak Rohingya tidak berpeluang menerima pendidikan formal,” tutur Muhammad Husson Ali, 59, pula.
Asas-asas Islam
Buat masa ini, terdapat lapan buah sekolah Rohingya di bawah kendalian UNHCR, namun enam daripadanya menerima bantuan daripada persatuan Buddha dan Kristian.
Situasi itu amat membimbangkan Muhammad Husson apabila memikirkan masa depan generasi muda Rohingya. Tidak mustahil mereka menjadi murtad atau memilih agama selain Islam.
Bagi Harun Bashir, 44, yang sudah 18 tahun menetap di Malaysia, dia terpanggil untuk mengajar asas-asas Islam kepada anak-anak etnik Rohingya yang berada di rumah-rumah atau di pejabat ARRC.Dia yang pernah bergelar guru di sebuah sekolah pondok di daerah Arakan satu ketika dahulu bersyukur kerana mereka mudah menerima apa yang diajar.
“Alhamdulillah, anak-anak ini boleh membaca Muqaddam dan al-Quran dengan baik. Setiap minggu, saya akan mengajar selama lima hari dalam tempoh satu hingga dua jam.
“Saya harap, dengan cara ini setidak-tidaknya ada usaha bagi mengelakkan berlakunya insiden murtad di kalangan generasi muda Rohingya. Saya tidak mahu mereka hilang agama,” ungkap Harun yang melakukan kerja sampingan seperti mengambil upah memotong rumput.
Salah seorang murid Harun, Siti Nurhaliza Nor Mohamed, 10, berkata, dia sudah pandai membaca al-Quran pada usia tujuh tahun.
Anak bongsu daripada tujuh adik beradik itu juga berjaya menunaikan ibadah puasa selama sebulan tanpa meninggalkan sehari pun. Adakah dia mengetahui sejarah etnik Rohingya? Anak kecil itu pantas menggeleng.
“Saya tak tahu sangat pasal itu. Tapi, apa yang saya tahu kami adalah pelarian yang menumpang di negara orang,” tutur Siti Nurhaliza yang fasih bertutur bahasa Melayu. Dia juga bercita-cita untuk menjadi seorang guru, satu impian tinggi yang mungkin tidak akan dapat dicapai jika nasib pelarian Rohingya tidak dibela.
Taraf kerakyatanSementara itu, Pensyarah Politik dan Pen tadbiran Awam di Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, isu pelarian Rohingya ini hanya akan selesai sekiranya negara mereka kembali pada kerajaan demokrasi.
“Seluruh dunia tahu bagaimana penghinaan yang diterima etnik tersebut daripada kerajaan pemerintah junta Myanmar.
“Jadi, agak sukar untuk mana-mana negara berurusan dengan mereka terutama dalam isu pelarian ini,” jelasnya sambil memberitahu terdapat dua jenis pelarian Rohingya iaitu pelarian politik dan biasa.
Tambahnya, isu tersebut memang memberi kesan besar terhadap masalah sosial, pengemis dan meningkatkan lagi jumlah orang gelandangan di Malaysia.
Namun, sedar atau tidak, ramai pelarian Rohingya dieksploitasi oleh pihak tertentu yang mengambil kesempatan di atas nasib buruk mereka.
“Antaranya diberi upah yang terlalu rendah untuk kerja-kerja buruh atau pelayan restoran dan sebagainya.
“Justeru, pada pendapat saya mereka ini terutama yang sudah menetap begitu lama di Malaysia perlu diberi taraf kerakyatan (PR) yang secara tidak langsung akan menanamkan sifat sayangkan negara ini,” ujarnya sambil menegaskan bahawa satu jawatankuasa pemilihan perlu ditubuhkan untuk tujuan tersebut.
Kepada sesiapa yang ingin menghulur sumbangan peribadi kepada komuniti Rohingya sama ada dalam bentuk kewangan, pakaian mahu pun makanan, boleh berhubung dengan Mohamad Sadek di talian 016-309 4599 atau layari laman web www.arrcrohingya.ning.com.http://www.kosmo.com.my