Pages

Wednesday, June 23, 2010

7 Jenis Pria yang Tak Layak Dijadikan Suami !
Anda mencintai pasangan, tapi apakah dia merupakan jenis pria yang tepat untuk Anda nikahi? Pastor Pat Connor, pakar perkawinan dan pastorpertama yang ucapannya dikutip majalah Glamor, tahu jawabannya.

Pastor kelahiran Australia, yang kini tinggal di New Jersey, AS, ini memiliki kesimpulan mengenai jenis pria tidak tepat untuk dijadikan suami. Hal ini berdasarkan 40 tahun pengalaman menjadi pakar konsultasi para pasangan telah bertunangan dan akan menikah.

Pastor Connor telah memberikan konsultasi pernikahan pada lebih dari 200 pasangan. Ia juga kerap menjadi pengajar lepas di sekolah-sekolah menengah atas, dan mengajarkan gadis-gadis agar jangan sampai terperangkap dalam pernikahan dengan jenis pria yang salah. 

Mengapa Pastor Connor sering memberikan pengarahan tentang perkawinan pada gadis-gadis yang belum cukup umur untuk menikah? "Sebab, gadis muda yang baru mengenal cinta akan lebih mudah menyerap informasi tentang asmara, ketimbang wanita yang telah beberapa kali jatuh cinta," kata Pastor yang tidak percaya adanya belahan jiwa, tapi ia lebih yakin pada pasangan yang mau berkomitmen.

Saran yang paling sering dilontarkan Pastor Connor adalah sebaiknya Anda menjalani masa pertunangan selama setahun untuk mengetahui karakter, dan nilai-nilai yang dianut pasangan Anda. Namun menurutnya, tidak semuapria layak dijadikan suami. Berikut ini daftar jenis pria yang sebaiknya jangan dijadikan suami, seperti dikutip dari Times of India:

1. Jenis anak mama. Pria yang selalu bergantung pada ibunya, biasanya menunjukkan dia tidak bisa berdiri sendiri, dan akan terus bergantung pada ibunya atau isterinya.

2. Pria tidak bisa mengelola wang. Bila pasangan tidak memiliki tabungan, atau tidak berinvestasi, umumnya tergolong pria yang kurang bertanggung jawab.

3. Pria yang tidak mempunyai teman.

4. Pria yang kerap meremehkan Anda di depan teman atau keluarga. Jenis satu ini kerap menuntut untuk dihargai tapi tidak menghargai pasangannya.

5. Pria yang kasar terhadap pramusaji. Biasanya, jika sering memberikan perlakuan kasar terhadap orang lain, bukan tak mungkin ia juga melepaskan kemarahannya yang tinggi pada Anda.

6. Pria yang tidak bisa menertawai dirinya sendiri. Jenis  yang terlalu perfeksionis bisa membuat hidup pasangannya tidak tenang.

7. Pria yang tidak bersedia terbuka dengan Anda. Jenis pria ini kerap memiliki rahsia yang bisa jadi merugikan untuk pasangannya di masa mendatang.

Mereka bergadai nyawa untuk mempertahankan Tanah air, tapi pemimpin sekarang senang-senang saja menggadaikan Tanah air

Pahlawan Melayu Mempertahankan Tanahair yang dikasehi
DYMM Yang DiPertuan Kedah, Sultan Jaafar Mad Azam Shah. Syahid dibunuh pada tahun 1876 dipijak dengan gajah angkara talibarut Melayu, Thai dan Inggeris. Baginda telah mendapat alamat dan merasakan pada hari itu baginda pergi tidak akan kembali lagi. Menurut ceritanya, pada hari itu baginda telah diperdaya, diikat dan ditikam bertalu-talu dengan tombak, tetapi tidak mendatangkan kesan. Lalu gajah-gajah baginda diberi makan ubi ara sehingga mabuk dan disitulah baginda diseret, dicampak kemudiannya menemui ajalnya, dipijak sehingga lumat. Keris yang tercekak dipinggangnya dipijak dan patah-dipatahkan, tanda maruah Melayu itu telah di injak. Isi perutnya dibawa dengan dulang oleh pengawal peribadinya balik ke Kedah melalui jalan sungai. Baginda merupakan seorang pentadbir yang cekap. Mendirikan sebuah kota pusat pentadbiran yang lengkap di Bukit Gantang tempat ayahandanya Panglima Bukit Gantang Syed Alang Alaudin.Ibunya adalah Puteri Raja China Manchu. Menguasai daerah Kerian,Batu Kurau, Larut, Matang dan Selama - jajahan Kedah.Seorang yang alim, ahli ugama serta kuat beribadat. Mempunyai ramai guru agama termasuklah Tuan Hj Ismail berasal dari Kampung Lama yang mengajar di kota itu pada setiap malam Jumaat.

Tengku Menteri Ngah Ibrahim. Dianugerahkan gelaran Orang Kaya Menteri oleh Sultan Jaafar Mad Azam Shah pada tahun 1864 kerana berjaya menyelesaikan Perang Larut antara puak Hai San (Islam) dan Ghee Hin. Menentang keras Perjanjian Pangkor 1874 sehingga membawa kes itu untuk dibicarakan di England. Menentang campurtangan Inggeris di Perak. Membiayai angkatan perang untuk menentang Inggeris. Terlibat dalam menghapuskan agen British JWW Birch.Menasihati Sultan Syed Ismail Kinta supaya tidak menyerahkan alat kebesaran Perak kepada Inggeris.Menasihati raja-raja daerah di Perak agar jangan menerima Residen Inggeris ekoran pengkhianatan Kapten Speedy ketua polis yang ditugaskan mengawal keadaan sewaktu Perang Larut. Beliau dibuang negeri dan harta kekayaannya dirampas kerana Inggeris sangat cemburu padanya yang menguasai perniagaan bijih timah di Semenanjung sehingga berupaya membina sebuah kota yang lengkap dengan pelabuhan di Kuala Sepetang disamping memiliki empat buat kapal wap sendiri. Taraf kekayaannya melebihi kedudukan raja-raja daerah atau kaum bangsawan Melayu dinegeri-negeri Semenanjung pada ketika itu.

Dato Maharaja Lela. Orang Besar Delapan yang berkuasa menghukum pesalah. Bertanggungjawab mempertahankan rajanya daripada sebarang ancaman. Menguasai Pasir Salak sehingga ke Sungai Dedap. Seorang pembesar yang gagah dan mempunyai kedudukan yang tinggi susunan ke tujuh dalam hirarki bangsawan Perak.Bersama dengan Sultan Syed Ismail Kinta dan Che Ngah Ibrahim mempertahankan agama dan tanahair daripada ancaman penjajah Inggeris. Syahid digantung sampai mati kerana terlibat secara langsung menghapuskan agen British JWW Birch.

Pandak Endut. Seorang Panglima Melayu yang aktif menentang Inggeris. Dianugerahkan sebilah pedang oleh Dato Maharaja Lela khas untuk menghapuskan agen British 'yang tak reti bahasa Melayu' JWW Birch. Orang yang pertama mengoyakkan proklamasi yang ditampal oleh Mat Arshad(barua Inggeris) dan menikam perutnya dengan lembing di Pasir Salak. Ditangkap di Kota Lama (Kampung Lama?) pada Julai 1876. Syahid digantung sampai mati kerana terlibat secara langsung menghapuskan agen British dan konco-konconya dari bumi Perak.

Dato Sagor. Menurut sejarah nama asalnya adalah Ngah Kamdim. Diberi gelaran Dato Seri Agar Diraja Orang Besar Delapan dalam hirarki bangsawan Perak. Berasal dari Kampung Gajah. Berhijrah ke Larut dan bersama-sama dengan Che Ngah Ibrahim mengusahakan lombong bijih timah sehingga menjadi seorang yang hartawan. Pada masa itu lombong bijih diusahakan dengan cara lama. Inggeris menggelarkan 'cara lama' ini sebagai 'lombong Siam @ lombong Melayu'. Kedatangan puak Hai San yang di bawa masuk oleh Sultan Jaafar Mad Azam Shah mengubah cara lama itu kepada cara moden. Dato Sagor juga terlibat secara langsung menghapuskan agen British JWW Birch. Beliau syahid digantung sampai mati bersama dengan Dato Maharaja Lela dan Pandak Indut di Matang pada Januari tahun 1877. Selain beliau antara yang terlibat dalam 'amukan' itu adalah Panjang Bur, Si Putum, Ngah Jabor, Che Mah dan Kulub Ali. 

Mereka ini Pahlawan Melayu yang mempertahankan agama dan tanahair yang dikasihi daripada jatuh ke tangan bangsa asing.Buktinya segala hasil kekayaan bumi tercinta 'Straits Tins' ini dirompak keluar melalui Singapura buat membiayai pembangunan dan peperangan di tanah asing buat menjatuhkan Empayar Islam seluruh dunia. Contohnya kejatuhan Empayar Ottoman yang memberi ruang kemasukan Inggeris di Palestin (kisah Allenby menyepak nesan Sallahuddin Al Ayubi) dan kemudiannya rakyatnya ditinggal begitu sahaja jadi bahan sembelihan tentera Zionis. 


Bukti hasil Tanah Melayu ini boleh mencorak dunia! Perihal timah ini juga sebenarnya telah ditegaskan dalam Undang-undang Kedah ms10:


Akan timah itu dagangan besar dalam negeri ini kerana kapal Gujerat [benua Keling] menghendaki ia dan kapal lain pun setengah menghendaki juga. Maka tiadalah dihukumkan jual beli dengan timah dan jika dihukumkan timah itu tiada diberi berniaga dengan timah, tiadalah ramai bandar rugilah hasil dacing daripada itu dan tiadalah timah itu datang daripada negeri lain dan daripada jajahan negeri pun...Daripada kerana itulah ehwal perkataan timah ini dinyatakan dalam undang-undang pada kemudian harinya, jangan peroleh orang lain kemudiannya...


Malangnya ada segelintir Melayu yang masih tidak sedarkan diri masih sanggup menggadai segala pusaka warisan hak milik bangsa Melayu yang tinggi nilainya itu kepada bangsa asing.

Selamat Menyambut Hari Merdeka!


sumber

Kisah Cinta Sejati Pria yang Menikah dengan Mayat Calon Istrinya


Di cina ada kisah yang sangat mengharukan nih. Mungkin bisa dibilang cinta sejati. Zhuang Huagui (26 tahun) berencana menikah pada tanggal 4 Februari 2010, tapi tanggal 28 Januari 2010, calon istrinya Hu Zhao’e meninggal karena ditusuk oleh perampok rumahnya. Akhirnya pria ini memutuskan untuk tetap mengadakan upacara pernikahan, lalu dilanjutkan dengan upacar penguburan Hu Zhao’e, istrinya.mobil-mobil yang berbaris menghadiri upacara pernikahan sekaligus pemakaman Hu Zhao'e


Zhuang membersihkan peti mati kristal tempat istrinya terbaring. Ia tak pernah menyangka calon istrinya harus pergi meninggalkannya secepat ini.


Zhuang memegang foto istrinya sambil menyambut orang-orang yang menghadiri upacara itu. Ia mengundang seluruh keluarga dari kedua pihak.


Pengantin baru terbujur kaku didalam peti mati, ia mengenakan gaun pengantin yang sudah dipersiapkan sejak lama.


Zhuang sedang mengganti baju pengantinnya dengan baju untuk pemakaman istrinya.


Setelah upacara pernikahan selesai, ia segera menyiapkan upacara pemakaman istrinya.


Foto pernikahan yang sangat mengharukan...


Cara melahirkan ketaatan dan kecintaan kepada Allah SWThttp://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs100.snc4/36369_1408365661202_1594276507_990402_8005576_n.jpg
Ketahuilah saudara-saudari seagama,  bahawa  kesungguhan kita dalam menunaikan solat-solat Fardhu seharian adalah tanda ketaatan dan kepatuhan kita kepada ARAHAN Allah SWT.
Kerajinan dan keseronakkan kita melakukan solat-solat sunat adalah lambang KecintaanSejati  kita kepada Allah SWT  Yang Maha Esa.

Budak dua tahun setinggi 55.88smCHARLOTTE (kanan) duduk bersama seorang budak lelaki di sebuah pusat penjagaan kanak-kanak dekat Hull, baru-baru ini.


HULL, England - Seorang kanak-kanak perempuan, Charlotte Garside yang berumur dua tahun cuma memiliki ketinggian 55.88 sentimeter (sm) dekat sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Ketinggian yang rendah berbanding rakan sebayanya itu disebabkan oleh penyakit tumbesar terbantut yang dihidapi hanya 100 orang di dunia.
Menurut ibunya, Emma Newman, pada mulanya dia tidak menyedari terdapat sesuatu yang tidak kena pada anaknya selepas dia dilahirkan tidak cukup bulan.
"Apa yang diketahui ialah dia amat kecil dan satu-satunya pakaian anak yang muat untuk tubuhnya ialah pakaian anak patung," katanya.
Akibat tubuhnya yang kecil, Charlotte tidak mampu untuk makan seperti manusia normal.
Dia memerlukan tiub khas untuk meminum susu.
Berat badannya semasa dia dilahirkan ialah 0.49 kilogram (kg) dan kini beratnya cuma 3.17kg sama seperti seorang bayi yang baru dilahirkan.
Menurut ibunya, Charlotte kini sudah boleh merangkak dan dia tidak boleh berjalan sehingga satu pembedahan di tumitnya dilakukan.
"Dia (Charlotte) merupakan seorang kanak-kanak yang riang dan anak saya dihantar ke sebuah pusat penjagaan dua hari seminggu," katanya.
- Agensi

Umat Islam Di Benua Eropah Berjumlah 13 Juta Orang


http://img268.imageshack.us/img268/7398/pierrevogel.png
الاسلام و المسلمين في الاتحاد الأوروبي
معلومات عامة – بعض أهم المسلمين – انواع التمييز و الاظطهاد – الاسلاموفوبيا …
الدول الأعضاء و عدد المسلمين ( بين { } تعني معلومة رسمية)
جمهورية التشيك : {3,700}
بلجيكا: 360,000
القبرص: {4,182}
الدانمارك: {150,000}
ألمانيا: 3,400,000
اليونان: 360,000
اسبانيا: 1,064,904
استونيا: {1,387}
فرنسا: 3,516,824
هنغاريا: {5,777}
ايرلندا: {17,979}
ايطاليا: 723,188
لاتفيا: {355}
ليتونيا: {2,860}
لوكسمبورغ: 8,898
مالطا: ~3,000
هولندا: {945,000}
النمسا: {338,988}
بولندا: {5,123}
البرتغال: {12,014}
الجمهورية السلوفاكية: ~3,000
سلوفينيا: {47,488}
السويد: 400,000
فنلندا: {2,833}
المملكة المتحدة: {1,588,890}
رومانيا: {67,566}
بلغاريا: {966,978}
مجموع عدد المسلمين على اساس الأرقام الرسمية و غير الرسمية هو على الأكثر
~ 13,000,000

Anugerah-Anugerah Islam Kepada Wanita Solehah


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs470.snc3/25815_110271688989201_100000191123530_256238_5041463_n.jpg
لمرأة المسلمة مع زوجها
الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله، أما بعد،
الزواج في الإسلام:
Perkahwinan dalam Islam adalah ikatan penuh keberkatan diantara Lelaki dan Wanita.
الزواج في الإسلام عقد مبارك بين الرجل والمرأة، يحل به كل منهما للآخر، ويبدآن به رحلة الحياة الطويلة. يسكن كل منهما للآخر، فيجد في صحبته السكينة والأنس والأمن ولذة العيش.
وقد صور القرآن الكريم هذه العلاقة الشرعية السامية بين الرجل والمرأة تصويراً راقياً، يشيع فيه ندى المحبة والألفة والرحمة، ويفوح منه عبير الود والسعادة والنعيم.
Allah SWT telah menggambarkannya dalam Al-Quran
قال -تعالى-: (وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجاً لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ)(الروم: 21).
21. Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.
إنها الصلة الربانية، يعقدها رب العزة بين نفس الزوجين المسلمين، فيؤسسان الأسرة المسلمة التي تدرج فيها الطفولة، وتصاغ النفوس على هدى من مكارم الأخلاق التي جاء بها الإسلام.
Perkahwinan adalah Ikatan Ketuhanan yang dipenuhi dengan kemuliaan akhlak.
والمرأة المسلمة الصالحة هي عماد الأسرة، وركنها الركين، وهي متعة الحياة الأولى في حياة الرجل، بل هي خير متاع له في الحياة، كما قال الرسول الكريم -صلى الله عليه وسلم-: (الدنيا متاع وخير متاع الدنيا المرأة الصالحة) رواه مسلم.
Rasulullah  SAW bersabda:
Dunia adalah Harta Kekayaan,sebaik-baik harta kekayaan dunia adalah Wanita Solehah.
فكيف تكون المرأة خير متاع في الحياة؟
هذا ما ستبين عنه الصفحات التالية:
Berikut adalah beberapa cara untuk mencapai kedudukan sebagai Wanita Solehah.
تحسين اختيار الزوج:
Islam memberi ruang kepada wanita untuk mencari pasangan yang terbaik. Ibu bapa juga boleh memberi cadangan dalam pemilihan calon suami.
لقد كان من تكريم الإسلام للمرأة أن أعطاها حق اختيار الزوج، فليس للوالدين أن يكرها ابنتهما على الزواج ممن لا تريده، والمرأة المسلمة تعرف هذا الحق، ولكنها لا تستغني عن نصح والديها إلى ما فيه مصلحتها لأنهما أوسع منها خبرة بالحياة والناس.
والنصوص الني تقف إلى جانب المرأة المسلمة في هذه المسألة كثيرة، منها ما رواه الإمام البخاري عن خنساء بنت خذام: (أن أباها زوجها وهي ثيب فكرهت ذلك فأتت النبي صلى الله عليه وسلم فرد نكاحها) رواه البخاري.
وللمرأة المسلمة الواعية هدي دينها مقاييسها الصائبة الحكيمة في اختيار الزوج، فهي لا تكتفي بجمال الهيئة، ورفعة المنصب، وبمظاهر الثراء، وما إلى ذلك من صفات تستهوي عادةً النساء، وإنما تقف عند دينه وخلقه، فهما عماد بيت الزوجية الناجح، وأثمن حلية يتحلى بها الزوج.
وقد نص هدي الإسلام الحنيف على لزوم هاتين الصفتين في الخاطب، فقال رسول الله -صلى الله عليه وسلم-: (إذا خطب إليكم من ترضون دينه وخلقه فزوجوه إلا تفعلوا تكن فتنة في الأرض وفساد عريض)(رواه الترمذي وحسنه الألباني).
مطيعة زوجها بارة به:
Isteri yang solehah mentaati suami dalam perkara perkara kebaikkan, memberi kebahgiaan atau mengisi rahsia-rahsia keselesaan kepada suami.
والمرأة المسلمة الراشدة مطيعة زوجها دوماً في غير معصية، بارة به حريصة على إرضائه، وإدخال السرور على نفسه.
ولو كان فقيراً معسراً، لا تتذمر من ضيق ذات اليد، ولا تضيق ذرعاً بأعمال البيت، وتذكر أن عدداً من فضليات النساء في التاريخ الإسلامي كن مثالاً في الصبر، والإحسان، والمروءة، والمعروف في خدمة أزواجهن، وبيوتهن.
Walau dalam kesusahan dan penderitaan tetap mengurus rumahtangga dengan baik.
Dalam sejarah Islam, Wanita Solehah memang terkenal dengan kesabaran,belas-kasihan, memelihara maruah dan terkenal dalam memberi perkhidmatan terbaik kepada suami.

وفي مقدمة هؤلاء الزوجات المثاليات السيدة فاطمة -رضي الله عنها- ابنة سيد المرسلين -صلى الله عليه وسلم- وزوجة علي بن أبي طالب -رضي الله عنه- فد كانت تشكو ما تلقى في من الرحى، فقال لها زوجها: “لقد جاء أبوك بسبي فاذهبي إليه فالتمسي واحدة تخدمك.”، ولكن الرسول العظيم لم يستطع أن يستجيب لأحب الناس إليه، ويمنع فقراء المسلمين، وجاء إلى ابنته وزوجها فقال -عليه الصلاة والسلام-: (ألا أدلكما على خير مما سألتما إذا أخذتما مضجعكما فسبحا ثلاثا وثلاثين واحمدا ثلاثا وثلاثين وكبرا ثلاثا وثلاثين فهو خير لكما من خادم) متفق عليه.
وهذه أسماء بنت أبي بكر الصديق تقوم بخدمة زوجها الزبير -رضي الله عنهم جميعاً-، قالت: (تزوجني الزبير وما له في الأرض من مال ولا مملوك ولا شي غير ناضح وغير فرسه فكنت أعلف فرسه وأستقي الماء وأخرز غربه وأعجن ولم أكن أحسن أخبز وكان يخبز جارات لي من الأنصار وكن نسوة صدق وكنت أنقل النوى من أرض الزبير التي أقطعه رسول الله صلى الله عليه وسلم على رأسي وهي مني على ثلثي فرسخ فجئت يوما والنوى على رأسي فلقيت رسول الله صلى الله عليه وسلم ومعه نفر من الأنصار فدعاني ثم قال “إخ إخ” ليحملني خلفه فاستحييت أن أسير مع الرجال وذكرت الزبير وغيرته وكان أغير الناس فعرف رسول الله صلى الله عليه وسلم أني قد استحييت فمضى فجئت الزبير فقلت لقيني رسول الله صلى الله عليه وسلم وعلى رأسي النوى ومعه نفر من أصحابه فأناخ لأركب فاستحييت منه وعرفت غيرتك فقال والله لحملك النوى كان أشد علي من ركوبك معه قالت حتى أرسل إلي أبو بكر بعد ذلك خادم يكفيني سياسة الفرس فكأنما أعتقني) متفق عليه.
تعينه على بر أمه:
Membantu mertua dalam segala urusan.Sesungguhnya berkhidmat untuk mertua adalah satu amal soleh disisi Allah SWT.
فمن بر الزوجة المسلمة لزوجها إكرام أمه، واحترامها، وتقديرها؛ لأنها تدرك أن أعظم الناس حقًا على الرجل أمه، فهي تعينه على إكرام أمه، وبرها، بإكرامها هي أيضاً، وبرها لأمه، وبذلك تكون محسنة لنفسها، ومحسنة لزوجها، ومعينة على البر والتقوى، والعمل الصالح الذي أمر به الله ورسوله، وتكون في الوقت نفسه امرأة حبيبة إلى قلب زوجها الذي يقدر إكرامها، وبرها لأهله عامة، ولأمه خاصة.
ولا تفشي له سراً:
Tidak menyibarkan rahsia keaiban suami.
والمرأة المسلمة التقية لا تنشر سر زوجها، ولا تتحدث إلى أحد بما يكون بينه وبينها، قال رسول الله -صلى الله عليه وسلم- (إن من أشر الناس عند الله منزلة يوم القيامة الرجل يفضي إلى امرأته وتفضي إليه ثم ينشر سرها) رواه مسلم.
Rasulullah bersabda: Manusia yang paling buruk kedudukannya disisis Allah SWT adalah, wanita yang menyebarkan keburukkan suami kepada orang lain semasa dia bersama suaminya.

تعينه على طاعة الله:
Membantu suaminya dalam perkara Ketaatan kepada Allah SWT.
Wanita yang cerdik sentiasa membantu suaminya melakukan ibadat, setiap Ibadat seperti Qiamul lail, ia akan mendapat pahala percuma daripada ibadat yang dilakukan oleh suaminya, malah pertolongan tersebut menyebabkan Allah SWT menganugerahkan Nikmat dan Kerahmatan dalam jiwanya.
فمن مآثر الزوجة المسلمة الراشدة، إعانتها زوجها على الطاعة في ضروبها المختلفة، ولاسيما قيام الليل، فإنها بذلك تسدي إليه نفعاً عظيماً، إذ تذكره بما قد يغفل، أو يكسل عنه، أو يتهاون فيه، وتكون سبباً في دخوله وإياها في رحمة الله.
قال رسول الله -صلى الله عليه وسلم-: (رحم الله رجلا قام من الليل فصلى وأيقظ امرأته فصلت فإن أبت نضح في وجهها الماء رحم الله امرأة قامت من الليل فصلت وأيقظت زوجها فصلى فإن أبى نضحت في وجهه الماء)(رواه أبو داود وصححه الألباني).
تشجعه على الإنفاق في سبيل الله:
Memberi semangat kepada suami untuk berbelanja di jalan Allah SWT seperti bersedekah di jalan Allah SWT..
فهي تشجعه على البذل، والصدقة، والإحسان في سبيل الله، لا على التبذير والإسراف، وبعثرة المال في وجوه الترف، والسفاهة، كما نرى عند كثير من النساء الجاهلات هدي دينيهن.
ومن جميل ما يروى في تشجيع المرأة زوجها على النفقة في سبيل الله، موقف أم الدحداح -رضي الله عنها- حينما جاء زوجها يعلمها أنه تصدق بالبستان الذي تسكنه هي وعيالها، طمعاً في عذق في الجنة، فكان جوابها: “ربح البيع، ربح البيع” وفي ذلك يقول الرسول -صلى الله عليه وسلم-: (كم من عذق رداح لأبي الدحداح في الجنة قالها مرارا)(رواه الهيثمي في مجمع الزوائد وقال رجاله رجال الصحيح والوادعي في الصحيح المسند).
www.salafvoice.com
موقع صوت السلف