Pages

Saturday, September 22, 2012

Cacing tanah 'berkahwin'

Cacing tanah 'berkahwin'
Cacing diasingkan sebelum upacara 'perkahwinan'.

TAIWAN - Tujuh ‘cacing tanah bertuah’ dipilih melangsungkan ‘perkahwinan’ sebagai usaha membendung masalah hakisan tanah di selatan Taiwan.

Ketua Persatuan Pembangunan Masyarakat Huang Sen-nan berkata, semua cacing itu tiba di Takang Park, Tainan, dalam bungkusan kain merah sebelum ‘dikahwinkan’ dengan tanah di taman itu.

“Majlis dilangsungkan mengikut adat perkahwinan tradisional Taiwan,” katanya.

Menurutnya, majlis itu dilakukan berikutan masalah hakisan tanah yang semakin meruncing di Taiwan sejak kekerapan taufan.

“Kehadiran cacing boleh membantu pencegahan hakisan tanah dengan memperbaiki struktur tanah dan saliran,” katanya.-AFP

'Gadis api' diajak cabar jin

'Gadis api' diajak cabar jin
Wan Nor Fatihah menunjukkan pakaiannya yang terbakar baru-baru ini.

KOTA BHARU - Selepas kunjungan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ke rumah ‘gadis api’ di Kampung Penambang Bunga Emas kelmarin, remaja itu mendakwa dirinya pula diajak berlawan jin menggunakan parang yang dikatakan ingin berdampingan dengannya itu.

Wan Nurfatihah Wan Hanafi, 14, mendakwa mendengar bisikan halus itu ketika dia sedang bersiap-siap untuk membersihkan diri di rumahnya kira-kira jam 9 pagi, semalam.

“Saya takut bila mendengar bisikan itu betul-betul di telinga kiri saya. ‘Benda’ itu mengajak saya berlawan menggunakan parang. Sebelum ini, ‘dia’ pernah mengugut untuk membakar lebih banyak barang dalam rumah tetapi tidak pernah pula mengajak saya berlawan.

“Saya amat tertekan dengan situasi seperti ini,” katanya kepada Sinar Harian selepas mendakwa menerima ancaman itu sebelum ketibaan kumpulan pengamal perubatan Islam dari Pusat Rawatan Islam At-Tobibi.

Cucu kepada keluarga Zainab Sulaiman itu, bukan sahaja berharap supaya gangguan ini dapat dihindari dari keluarganya kerana tidak tahan dengan tohmahan masyarakat, malah, dia terpaksa pula hidup dalam ketakutan apabila gangguan itu semakin serius sehingga mampu mengancam nyawanya.

Sementara itu, kunjungan selama dua jam yang diketuai oleh pengasas pusat rawatan berkenaan, Ustaz Shamsuri Shafie bersama 15 pembantunya mendapati keluarga tersebut tidak diganggu secara langsung oleh jin berkenaan tetapi hanya berlaku ke atas rumahnya.

“Selepas melakukan pemeriksaan ke atas badan pesakit, kami mendapati tiada sebarang gangguan yang dihadapi oleh keluarga itu.

"Bagaiman pun gangguan itu hanya berlaku pada rumah mereka sahaja sehingga ada barangan yang terbakar secara tiba-tiba.

“Pun begitu kami cuba sedaya mungkin untuk membantu memulihkan gangguan ini. Sebagai langkah pertama kami membacakan ayat-ayat suci al-Quran untuk dijadikan pendinding di rumah selain ‘memandikan’ seluruh ahli keluarga,” katanya.

Kubur unik berusia 1,000 tahun ditemui di Filipina

Kubur unik berusia 1,000 tahun ditemui di Filipina
Sekumpulan pakar arkeologi menggali keranda batu kapur di Gunung Kamhantik.

MANILA - Sekumpulan pakar arkeologi mengesahkan menemui penempatan berusia 1,000 tahun di puncak gunung batu kapur di Gunung Kamhantik, berhampiran Mulanay di wilayah Quezon.

Pegawai muzium nasional Eusebio Dizon berkata, perkara itu disahkan selepas mereka menemui keranda batu kapur dengan ukiran lidah terjelir yang diukir dengan logam.

“Ujian karbon turut dilakukan pada gigi manusia yang diambil daripada 15 kubur,” katanya.

Menurutnya, ukiran pada keranda itu memberi petunjuk bahawa Filipina  mengamalkan upacara pengebumian lebih maju, apabila menggunakan alat logam sebagai medium ukiran. - AP

Penduduk Benghazi 'serang balas', tawan premis militia Libya

Demo Libya
Penunjuk perasaan berarak di Benghazi semalam. - Foto ihsan CNN

BENGHAZI - Protes di Libya ekoran filem menghina Nabi Muhammad SAW, kini dilihat masuk persimpangan baru apabila ratusan penunjuk perasaan berarak di Benghazi dan menawan ibu pejabat dan beberapa premis kumpulan militia, yang dipercayai ada hubungan dengan kejadian serangan ke atas pejabat konsul Amerika Syarikat (AS) dua minggu lalu.
Antara kawasan yang ditawan termasuklah ibu pejabat kumpulan Ansar al-Sharia.
Dalam serangan 11 September lalu, Duta AS ke Libya, Christopher Stevens dan tiga yang lain terbunuh.
Sebelum ini pihak berkuasa Libya dan AS mendakwa serangan tempoh adalah sesuatu yang dirancang dan sama sekali tiada kaitan dengan filem kontroversi itu. Insiden 11 September itu secara kebetulan berlaku pada hari AS mengadakan upacara memperingati peristiwa 11 September 2001.
Kumpulan penunjuk perasaan semalam melaungkan mereka, bukannya pihak menyerang pejabat konsul AS, mewakili sentimen sebenar rakyat Libya.
"Ini Libya sebenar," kata seorang penunjuk perasaan dipetik CNN.
Dalam protes dua minggu lalu, yang dikaitkan dengan penerbitan filem Innocence of Muslims.
Dalam kejadian terbaru ini, empat orang dilaporkan terbunuh.
Kematian itu melibatkan pangkalan kumpulan militia, tetapi bukannya di ibu pejabat Ansar al-Sharia.
Seorang saksi berkata, penyokong Ansar al-Sahria berbaris di depan ibu pejabat mereka, menghadap kumpulan penunjuk perasaan, dengan mengibarkan kain rentang hitam dan putih.
Mereka turut melepaskaan tembakan ke udara untuk menyuraikan para penunjuk perasaan tetapi bertindak melarikan diri dengan senjata mereka apabila premis mereka dibanjiri penunjuk perasaan yang melaungkan "kami tidak mahu militia".
Bangunan ibu pejabat itu dan kereta dibakar.
Bagaimanapun, perkembangan di luar ibu pejabat Sahaty Brigade di Benghazi menyaksikan tiga orang terbunuh dan sekurang-kurangnya 20 terbunuh.
Seorang lagi maut dan 20 lagi dalam insiden lain.

Rumah Putih anggap serangan di Benghazi didalangi pengganas

WASHINGTON: Untuk pertama kali, Rumah Putih semalam menganggap serangan ke atas konsulatnya di Benghazi - yang membunuh empat warganya - sebagai “serangan pengganas” dan mungkin berkaitan dengan al-Qaeda.

Setiausaha Negara, Hillary Clinton, mengumumkan langkah mengkaji semula aspek keselamatan di konsulatnya yang menjadi sasaran kemarahan umat Islam sedunia ekoran penerbitan filem Innocence of Muslims.


Sebelum ini, pentadbiran Barack Obama berulang kali enggan mengkelaskan serangan yang membunuh dutanya, Chris Stevens, sebagai tindakan ganas.

Beberapa pegawai percaya, insiden itu berlaku secara spontan dan bukan dirancang lebih awal. Namun, jurucakap Rumah Putih, Jay Carney, berkata bukti mendapati serangan itu dilakukan pengganas. Kenyataan Carney dibuat merujuk kepada keterangan Ketua Pusat Antipengganas Kebangsaan Amerika Syarikat (AS), Matthew Olsen.


Olsen adalah pegawai kerajaan pertama menggelar serangan di Benghazi adalah perbuatan pengganas. - AFP

Udang kara 3 penyepit tarik perhatian

ENDACOTT bersama Claws
ENDACOTT bersama Claws

LONDON: Seekor udang kara menarik perhatian ramai apabila ia mempunyai tiga penyepit, lapor media semalam.
Udang itu kini dipamerkan di sebuah restoran di restoran Jacksons, Newton Abbot, selepas ditangkap baru-baru ini.
Udang seberat 1.4 kilogram itu diberi nama Claws kerana keunikan penyepit ketiga itu.

Pengarah restoran Jacksons, Matthew Endacott, berkata sepanjang tempoh 20 tahun berkecimpung dalam bisnes itu, dia tidak pernah bertemu udang sebegitu.


“Apabila keunikan Claws tersebar, semakin ramai orang datang ke sini, terutama kanak-kanak,” katanya.

Endacott berkata, walaupun unik, Claws akan dijual.

“Claws akan dijual dan dimakan. Nampaknya pembeli Claws akan mendapat daging penyepit tambahan,” katanya. - DM

Puteri Sultan Brunei kahwin staf Pejabat Perdana Menteri

SULTAN Hassanal Bolkiah menepung tawar Puteri Hafizah ketika majlis pernikahan di Istana Nurul Iman di Bandar Seri Begawan, semalam.
SULTAN Hassanal Bolkiah menepung tawar Puteri Hafizah ketika majlis pernikahan di Istana Nurul Iman di Bandar Seri Begawan, semalam.
BANDAR SERI BEGAWAN: Anak perempuan Sultan Brunei dinikahkan dengan pasangannya, Pengiran Muhammad Ruzaini Pengiran Dr Mohd Yakub dalam majlis penuh meriah di istana, semalam.
Puteri Hafizah Sururul Bolkiah, 32, adalah anak kelima Sultan Hassanal Bolkiah bersama Raja Pengiran Anak Saleha.
Foto
PUTERI Hafizah Sururul Bolkiah.
Foto
PENGIRAN Muhammad Ruzaini.
Pengiran Muhammad Ruzaini, 29, melafazkan ijab kabul di depan ahli keluarga dan tetamu jemputan.

Kedua-dua mempelai adalah kakitangan kerajaan dengan Puteri Hafizah - memiliki ijazah dalam bidang pentadbiran perniagaan - bekerja di Kementerian Kewangan, manakala suaminya di Pejabat Perdana Menteri.


Sultan Hassanal Bolkiah juga bertindak sebagai Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Menteri Pertahanan di negara kecil tetapi kaya itu.

Baginda mempunyai 12 anak, termasuk lima lelaki, hasil tiga perkahwinan. - DM

21 tahun dirantai

HENG terpaksa menghabiskan masanya dengan tangannya dirantai dalam bilik khas.
HENG terpaksa menghabiskan masanya dengan tangannya dirantai dalam bilik khas.
CHEN berharap ada pihak tampil membantu anaknya.
CHEN berharap ada pihak tampil membantu anaknya.
NANJING: Seorang wanita merantai anaknya yang sakit mental dalam sebuah bilik sejak 21 tahun lalu dengan sebahagain besar masanya hanya terlantar di katil.
Menurut media semalam, Hong Chunlin terpaksa dirantai dan dikurung di rumahnya apabila dia mula menjadi ganas dan sukar dikawal.
Hong, 37, kini dijaga ibunya, Chen Jiufang, 71, di rumah mereka di di Nanjing, Jiangsu, timur China.

Disebabkan terlalu lama dirantai, pergelangan tangan Hong mempunyai parut yang dalam.


Chen berkata, Hong mula mengalami gangguan mental ketika berusia 16 tahun akibat kemurungan melampau kesan gagal bercinta.

“Sebelum ini, Hong pernah dibiarkan bebas tetapi dia selalu bergaduh, memaksa saya mengurungnya di rumah,” katanya.

Menurut Chen, Hong mudah menjadi agresif jika ternampak warna merah kerana bekas kekasihnya mengenakan pakaian berwarna itu ketika mereka berpisah.

“Kami petani miskin dan tak mampu membiayai perubatan Hong di hospital atau membeli ubat untuk mengawal perlakuannya,” katanya.

Apa yang boleh dilakukannya, kata Chen, adalah memastikan Hong kekal bersih, selamat dan mendapat cukup makan.

“Memang sedih melihat Hong dirantai, tetapi jika tidak dibuat begitu, dia akan mencederakan orang lain dan dirinya,” katanya.

Walaupun terlalu lama dirantai, Chen masih berharap Hong akan pulih satu hari nanti walaupun masalah kewangan tetap menjadi kekangan kepada mereka.

“Mudah-mudahan ada mana-mana pihak tampil membantunya,” katanya. - DM

Pusat korban lembu era Firaun dibuka
REUTERS
BINAAN yang terdapat di dalam Serapeum of Saqqara di selatan Kaherah kelmarin.


KAHERAH - Pemerintah Mesir kelmarin membuka semula Serapeum of Saqqara di selatan bandar raya ini yang merupakan tempat lembu jantan dikorbankan.
Ia digunakan pada era pemerintahan Firaun pada 1,400 Sebelum Masihi.
Lembu-lembu jantan yang dikorbankan ditanam di kawasan tersebut.
Kawasan tersebut ditemui oleh seorang pakar sejarah purba Mesir dari Perancis, Auguste Mariette pada tahun 1851.
Bagaimanapun, ia ditutup pada tahun 2001 kerana pergerakan Bumi dan masalah peresapan air. - Agensi