Pages

Sunday, August 30, 2015

Poland Percaya Mereka Temui Kereta Api Nazi Penuh Dengan Ketulan Emas


Diterbitkan: Sabtu, 29 Ogos 2015 2:46 PM
Sebahagian daripada terowong yang dibina oleh tentera Nazi Jerman yang ditemui di Poland.

WALBRZYCH (Poland): Pihak berkuasa Poland pada Jumaat membuat satu pengumuman yang mereka percaya serta yakin telah menemui kereta api misteri milik tentera Nazi Jerman yang membawa bertan-tan ketulan emas, tersembunyi di dalam sebuah terowong rahsia di pinggir bandar ini.
Timbalan Menteri Kebudayaan, Piotr Zuchowski berkata, keyakinan mereka itu bersandarkan imbasan radar yang dilakukan ke atas terowong berkenaan.
"Kami yakin 99 peratus ia adalah kereta api Nazi yang membawa ketulan emas itu," ujarnya kepada para pemberita.
Kereta api tersebut disembunyikan di dalam terowong rahsia itu pada penghujung Perang Dunia Kedua di ambang kejatuhan Kerajaan Nazi Hitler.
Menurut Zuchowski lagi, imej yang diperolehi daripada imbasan radar itu menunjukkan sebuah kereta api yang dilengkapi dengan serombong senjata berat.
Legenda tempatan sejak sekian lama mengesyaki kereta api Nazi itu dipenuhi dengan ketulan emas, batu permata dan senjata telah disembunyikan di dalam sebuah terowong rahsia pada 1945.
Zuchowski menyifatkan penemuan itu sebagai sesuatu yang di luar kebiasaan.
Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan kedudukan tepat di mana terowong rahsia itu terletak.
Kata Zuchowski, maklumat mengenai terowong rahsia itu diperolehi daripada pengakuan seorang yang turut terlibat di dalam misi menyembunyi dan menutup pintu terowong berkenaan.
Awal bulan ini, seorang lelaki Poland dan Jerman memberitahu pihak berkuasa tempatan di sini yang mereka mengetahui di mana terletaknya lokasi kereta api yang disembunyikan itu.
Menerusi peguam, mereka berkata sanggup memberitahu lokasi berkenaan dengan syarat diberikan 10 peratus daripada apa yang ditemui nanti.
Dalam pada itu BBC melaporkan rekod menunjukkan antara 1943 hingga 1945, pihak Nazi telah mengerah tahanan perang untuk menggali terowong sepanjang 9km di sini.
Sebahagian daripada terowong yang ditemui itu telah menjadi pusat tarikan pelancong.
Timbalan Datuk Bandar Walbrzych, Zygmunt Nowaczyk memberitahu para pemberita Rabu lalu, bahawa lokasi terletaknya kereta api misteri itu dan identiti dua warga tua yang mendedahkannya masih dirahsiakan daripada pengetahuan umum.
"Lokasinya adalah di bawah kawasan pentadbiran pihak berkuasa tempatan Walbrzych," kata Nowaczyk.
Menurut legenda, emas-emas itu diperolehi dari daerah Wroclaw, Poland dan disembunyikan untuk mengelak ia jatuh ke tangan tentera merah Soviet yang sedang mara ke bandar ini pada tahun 1945.
Kerajaan Poland sebelum ini memberi amaran kepada warganya supaya tidak mencari harta karun itu kerana dikhuatiri ia dipenuhi dengan jerangkap samar yang dipasang oleh tentera Nazi sebelum menutup pintu terowong berkenaan sepenuhnya.

Ikan layaran seberat 300kg ditemui


NOR AZURA MD AMN
28 OGOS 2015Ikan layarab seberat 300kg ditemui
Ikan layarab seberat 300kg ditemui

PONTIAN - Jika sebelum ini  bangkai seekor ikan lumba-lumba ditemui nelayan Tanjung Piai, kali ini nelayan Permas pula bertemu seekor ikan todak seberat hampir 300 kilogram tersangkut pada jaring nelayan, pagi tadi.

Nelayan, Yaacob Mohd Nor, 51, yang menemui ikan layaran itu berkata, dia agak terkejut apabila melihat objek tajam tersangkut jaring yang dipasang disekitar kawasan pantai di Permas.

"Ketika saya turun ke laut kira-kira jam 9.30 pagi tadi, ‎saya dapati ada objek tajam tersangkut pada jaring. Selepas mendekatinya, rupanya ia bangkai seekor ikan layaran sepanjang kira-kira 3 meter.

‎"Saya terpaksa meminta bantuan daripada tiga orang nelayan lain untuk mengangkat bangkai ikan layaran itu ke dalam bot. Setiba di jeti, ramai yang terkejut melihat ikan layaran ini.

"Lebih 10 orang diperlukan untuk mengangkat ikan ini ke atas jeti,"katanya. ‎

Ular sawa dalam telaga buruk


WARTAWAN SINAR HARIAN
30 OGOS 2015Ular sawa dalam telaga buruk
Ular sawa dalam telaga buruk Mohd Razman (kanan) bersama dua anggota JPAM menunjukkan ular sawa yang berjaya ditangkap
TUMPAT - Seekor ular sawa sepanjang empat meter dan seberat 40 kilogram yang bersembunyi di dalam telaga buruk, berjaya ditangkap anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Tumpat.

Ketua Operasinya, Lans Koperal Mohd Razman Mohd Nor berkata, anggota JPAM ke lokasi kejadian sebaik sahaja menerima panggilan telefon daripada orang awam jam 11 pagi, pada Rabu lalu.

Menurutnya, kehadiran ular tersebut disedari penduduk kampung, Mohd Khairul Azwan Razali, 23, ketika membersihkan kawasan di belakang kedai perabot di Pasir Pekan.

Katanya, saiz ular  yang besar dan agresif menyebabkan anggotanya berdepan kesulitan menangkapnya apabila terpaksa ‘bertarung’ selama setengah jam.

“Sukar kerana terpaksa menarik keluar ular yang berlingkar dalam telaga buruk sedalam satu meter.

“Kekuatan tenaga tiga anggota JPAM tidak dapat menandingi kekuatan ular tersebut yang agresif,,” katanya.

Mohd Razman berkata, dengan bantuan seorang penduduk, akhirnya ular itu berjaya ditarik keluar dari telaga tersebut.

Menurutnya, operasi berjalan lancar tanpa sebarang kecederaan dan ular sawa itu akan diserahkan kepada Jabatan Perhilitan Kelantan untuk tindakan selanjutnya.

“Orang ramai yang ingin meminta bantuan JPAM boleh hubungi talian  09-7254215,” katanya.

Bina kapal layar RM1.8 bilion


ILUSTRASI kapal mewah Sailing Yacht A yang direka oleh Melnichenko. - AGENSI


MOSCOW, Rusia – Seorang jutawan di sini memperuntukkan AS$450­ juta (RM1.8 bi­lion) bagi membina sebuah kapal layar mewah untuk kegunaan persendirian bersama-sama isterinya yang merupakan seorang supermodel.
Andrey Melnichenko, 43, merancang membina kapal mewah yang akan dinamakan Sailing Yacht A walaupun dia sebelum ini telah memiliki sebuah ‘rumah mewah’ atas air yang dikenali sebagai Motor Yacht A.
Kapal layar terbabit akan dilengkapi dengan lapan dek berserta satu ruangan pemandangan besar menggunakan kaca melengkung sebesar 17.93 meter persegi dan berat 1.8 tan.
Ruangan di bahagian bawah kapal itu pula akan membolehkan Melnichenko dan isterinya, Aleksandra yang merupakan mo­del dari Serbia menikmati pemandangan laut.
Kapal seberat 14,224 tan itu bakal mempunyai kru sehingga 54 orang dan menjadi sebuah kapal layar mewah milik persendirian terbesar di dunia.
Dengan tiga tiang yang lebih tinggi daripada menara Big Ben, ia bakal mengalahkan kapal layar lain seperti Falcon Malta yang dimiliki oleh ahli perniagaan Amerika Syarikat, Tom Perkins.
“Projek ini memberi risiko kewangan yang besar kepada Melnichenko kerana dia perlu membia­yai kos penyelidikan dan pembangunan yang besar jika dia berjaya mencapai wawasan tersebut,” ujar seorang jurucakap kepada Melnichenko.
Laporan menyebut, Mel­nichenko yang mempunyai perniagaan dalam pelbagai bidang termasuk pengeluar baja, arang batu dan tenaga mempunyai kekayaan melebihi AS$9 bilion (RM37.7 bilion). – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0830&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3kFHE0IZ8 
Hakcipta terpelihara