Pages

Sunday, May 8, 2016

Masjid UK tegah wanita pakai seluar panjang, guna Facebook

DUNIA AHAD, 8 MEI 2016 @ 10:02 AM

MASJID Green Lane di Birmigham.


LONDON: Masjid seluruh United Kingdom mengarahkan wanita Islam supaya tidak memakai seluar panjang, melarang mereka keluar rumah tanpa kebenaran suami atau menggunakan Facebook.

 Ia menimbulkan kemarahan dalam kalangan aktivis anti-ekstremisme dan golongan berhaluan sederhana yang menyifatkan peraturan itu sebagai 'ketinggalan zaman' dan terjemahan mengenai Islam yang 'salah secara keseluruhan', menurut laporan The Times.

 Masjid Green Lane di Birmigham melarang wanita memakai seluar panjang walaupun di depan suami kerana ia menonjolkan susuk tubuh manakala Masjid Pusat di Blackburn pula berkata, wanita perlu memadamkan akaun Facebook untuk melindungi diri daripada 'kejahatan.' Ia memetik ayat al-Quran mengenai dosa alkohol untuk mewajarkan pendirian terhadap 'rangkaian ganas' Facebook. "Facebook membuka pintu untuk melakukan dosa.

Gadis dan wanita Islam menjadi mangsa kejahatan ini," menurut kenyataan. Persatuan Islam Blackburn, ahli gabungan Majlis Islam Britain (MCB), badan induk yang mewakili 500 masjid, mengarahkan wanita tidak meninggalkan rumah tanpa kebenaran suami dan perlu ditemani mahram. - Agensi

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/151541

No comments: