Pages

Friday, April 11, 2014

Mengaku bunuh 40 orang

Pihak pendakwa kelmarin menyatakan yang lelaki itu turut mengaku bekerja untuk satu kartel dadah. 
Peguam daerah di Alabama, Errek Jett berkata, Jose Manuel Martinez, 51 memberitahu pegawai penyiasat yang dia berperanan sebagai “penguat kuasa” bagi kartel berkenaan. 

Jett berkata, mereka mempercayai Martinez berdasarkan maklumat yang diberikan kepada penyiasat.
Foto
MARTINEZ

Martinez ditahan tahun lalu selepas menyeberang sempadan dari Mexico ke Arizona dan dihantar ke Alabama sementara menunggu perbicaraan kes bunuh.

Peguam Thomas Turner yang mewakili Martinez berkata, anak guamnya tidak sabar untuk memulakan perbicaraan supaya dia boleh segera pulang ke California. 

Thomas berkata, Martinez mengekalkan akuan tidak bersalah terhadap tuduhan itu. 

Timbalan pendakwa raya daerah Anthony Fultz berkata, Martinez menyasarkan mangsanya di daerah Tulare, Kern dan Santa Barbara sekitar tahun 1980 dan 2011. 

Dalam laporan siasatan yang diserahkan pegawai penyiasat menyatakan enam mangsa dibunuh di Tulare, dua di Kern dan satu di Santa Barbara membabitkan mangsa yang berusia dalam lingkungan 22 hingga 56 tahun. 

Seorang lelaki ditembak mati ketika dalam perjalanan ke tempat kerja pada pagi tahun 1980 sementara dua lagi ditembak pada 1982 ketika bekerja di ladang, tetapi seorang mangsa terselamat. 

Dalam tahun yang sama juga seorang lelaki dilaporkan hilang sebelum ditemui mati dengan kesan tembakan dan tikaman oleh pekerja ladang. 

Satu lagi mangsa ditemui mati ditembak di biliknya ketika empat anaknya berada di rumah pada tahun 2000. 

Selain tuduhan membunuh sembilan orang yang dihadapinya, Martinez juga berdepan satu tuduhan cubaan membunuh di California. 

Dia didakwa melakukan empat pembunuhan kerana mengejar habuan yang ditawarkan. 
Semua pertuduhan yang dikenakan ke atasnya boleh membawa hukuman mati jika disabitkan bersalah.-AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/11

No comments: