Pages

Thursday, March 25, 2010

Di Mana Masjid Cina-Muslim Pertama di Malaysia?


Masjid Jubli Perak (Masjid Cina), mercu tanda baru bagi penduduk Rantau Panjang, Kelantan. Ia dikenali sebagai masjid pelbagai budaya dengan mengambil contoh senibina Pagoda di China. Antara kemudahan yang disediakan ialah dewan solat yang mampu memuatkan seramai 1000 orang, dewan serba guna, bangunan bazaar untuk perniagaan dan tempat letak kenderaan. Kos pembinaannya ialah RM9.5 juta.

Selain ianya dibuka kepada umat Islam untuk sembahyang, pelawat juga dibenarkan untuk melihat senibina masjid dan sebagai tempat untuk berehat kerana disediakan tempat khas di ruangan bawah masjid. Kewujudan Masjid Cina pertama di Malaysia ini telah menarik ramai pelancong tempatan dan juga dari Selatan Thailand.


Timbalan Presiden Persatuan Cina Muslim Malaysia (Macma), Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah berkata, idea penubuhan masjid berseni bina Cina ini telah diutarakan sejak Macma ditubuhkan pada 1994. Namun, hasrat ini mula disuarakan pada 1996 dan menjadi semakin berkumandang pada 2000 hingga sekarang.
"Kewujudan masjid berseni bina Cina yang turut berfungsi sebagai pusat aktiviti dakwah, sudah tentu dapat menyelesaikan banyak permasalahan dalam usaha merealisasikan dakwah Islamiah, terutama di kawasan bandar yang majoritinya dihuni oleh masyarakat Cina." Susulan itu, masjid Cina Muslim pertama di Perak (Masjid Baru Muhammadiah), akan dibina di Taman Tasek Jaya. Manakala di Kuala Lumpur, cadangan di tapak Penjara Pudu berdekatan Bukit Bintang.

No comments: