Pages

Tuesday, August 30, 2011

Duit lesap angkara sapu tangan

KUALA LUMPUR – Berhati-hati jika anda berada di dalam lif di sebuah pusat beli-belah di ibu negara dan didatangi empat lelaki warga asing yang sengaja menjatuhkan sapu tangan berwarna kuning di kaki anda sebelum mereka meminta maaf.
Mereka tidak lain dan tidak bukan hanyalah penjenayah yang disyaki menggunakan taktik pukau untuk mencuri wang daripada dompet anda.
Difahamkan, suspek-suspek yang berusia lingkungan 30-an itu baru-baru ini menjadikan pelanggan di sebuah pusat beli-belah Berjaya Times Square di Jalan Imbi di ibu negara sebagai sasaran untuk mencuri duit.
Tidak terlepas menjadi mangsa kumpulan tersebut ialah Exco Penerangan Kongres India Muslim Malaysia (KIMMA), Shagul Hameed Dasthigeer (gambar), 32, yang kerugian sebanyak RM1,080 akibat dipukau oleh kumpulan lelaki tersebut pada 20 Ogos lalu.
Menceritakan pengalaman itu, Shagul Hameed berkata, ketika kejadian dia berada di hadapan lif di tingkat dua sebelum didatangi oleh empat lelaki dipercayai warga asing.
Menurut Shagul Hameed, dua daripada lelaki itu berdiri di kiri manakala dua lagi berdiri di kanannya sebelum salah seorang daripada mereka sengaja menjatuhkan sehelai sapu tangan berwarna kuning di atas kaki kirinya.
“Saya seolah-olah hilang
ingatan sebaik kain itu mencecah kaki. Apa yang saya ingat ialah lelaki yang menjatuhkan kain tersebut berkali-kali meminta maaf.
“Selain itu, saya terasa seseorang menarik sesuatu daripada poket belakang seluar saya tetapi saya tidak mampu melawan dan hanya menurut kehendak mereka,” ceritanya ketika dihubungi baru-baru ini.kosmo

No comments: