Pages

Monday, April 4, 2011

Tiada serangan tentera Barat

BREGA: Jet tentera Nato dilaporkan terbang di ruang udara Brega semalaman ketika pemberontak terus berperang dengan tentera yang setia kepada Muammar Gaddafi bagi mengyasai Brega.
Saksi berkata, beberapa letupan kuat dan tembakan mesingan kedengaran dari jauh.

Katanya, asap hitam dapat dilihat menjulang di barat Brega sambil ratusan kenderaan mengangkut pemberontak meninggalkan bandar itu.

“Tidak lama kemudian, beberapa roket meletup berhampiran sempadan bandar tetapi pejuang pemberontak masih bertahan,” katanya.

Sementara itu, pemberontak, Osama Abdullah, berkata tiada serangan udara dijalankan walaupun jet tentera berlegar-legar pada malam kelmarin.


“Ia mungkin disebabkan mereka menerima arahan daripada Nato, bukannya Perancis, Amerika Syarikat dan Britain seperti sebelum ini,” katanya.

Pemberontak juga mahu mereka dibekalkan senjata yang mampu berdepan dengan kereta kebal dan roket tentera.

Pertempuran di Brega berlanjutan sejak empat hari lalu dengan pemberontak terus bertahan selepas berundur dari bandar Sirte.

Pemimpin pemberontak cuba mengatasi kemelut itu dengan menghantar lebih banyak senjata berat dan pejuang terlatih ke garisan depan, manakala pejuang kurang mahir diarah berundur beberapa kilometer ke timur - ReutersmyMetro | Tiada serangan tentera Barat

No comments: