Pages

Monday, April 4, 2011

Pusaran angin punca Medan bahMEDAN: Badan Meteorologi, Klimatologi, Geofisika (BMKG) Polonia, Medan berkata banjir yang melanda Kota Medan disebabkan berlaku gangguan pusaran angin di wilayah pesisir timur Sumatera.


Ketua Stesen BMKG Polonia, Albertus Kusbagyo, berkata keadaan itu adalah petanda awal tempoh pertama musim hujan di wilayah Sumatera Utara.


Berikutan itu, Waspada Online memetik beliau sebagai berkata pihak berkuasa Sumatera Utara harus lebih peka terhadap perubahan musim itu.
“Selain Medan, penduduk di beberapa kota lain yang berada di pesisir timur dan barat Sumatera Utara harus meningkatkan kewaspadaan.


Mereka harus bersiap sedia untuk berdepan kemuncak musim hujan yang akan berlangsung pada Mei,” kata kata Albertus, semalam.


Mengikut pemantauan Waspada Online, banjir yang melanda Kota Medan, selain jalan dan kediaman, turut menenggelamkan sejumlah sekolah.
Akibatnya, beribu-ribu pelajar diberi cuti.
Kampus Universitas Sumatera Utara (USU) di Jalan Dokter Mansyur juga ditenggelami air hingga mencapai paras 40 sentimeter. – Agensi

No comments: