Pages

Monday, April 4, 2011

Nato tersilap bom


TAK SEPATUTNYA DISERANG...pejuang pemberontak berkawal berhampiran kenderaan mereka yang musnah dibom jet Nato di Brega, semalam.
TAK SEPATUTNYA DISERANG...pejuang pemberontak berkawal berhampiran kenderaan mereka yang musnah dibom jet Nato di Brega, semalam.


BREGA: Serangan udara tentera Nato yang sepatutnya disasarkan kepada tentera rejim Muammar Gaddafi bertukar menjadi bencana apabila ia tersalah lokasi, menyebabkan 13 pemberontak terbunuh, kata jurucakap mereka, semalam.
Menurut pejuang pemberontak, insiden itu berlaku pada malam Jumaat lalu ketika mereka bertempur dengan tentera kerajaan di Brega.

Beratus-ratus pejuang tidak berpengalaman dan masih muda dilihat bertempiaran lari dari timur Brega menuju Ajdabiyah selepas diserang dengan mortar dan mesingan.

Sebelum itu, satu pasukan lebih berpengalaman dan tersusun menguasai bandar strategik Brega, tetapi disebabkan wakil media terpaksa berlindung di timur, tidak dapat dipastikan sama ada kumpulan itu masih bertahan atau berundur ke padang pasir.

Wartawan yang melawat tempat serangan udara itu melihat sekurang-kurangnya empat kenderaan - termasuk sebuah ambulans - terbakar di pinggir jalan.


Kebanyakan pemberontak menyalahkan ejen Tripoli atas kesilapan serangan udara Nato itu.

Seorang daripada mereka, Mustafa Ali Omar, berkata ada ejen kerajaan menyusup masuk dan menyamar dalam kumpulan pejuang antikerajaan itu.

Katanya, ejen terbabit menggunakan senjata antipesawat untuk sengaja menembak ke udara.

“Tidak lama kemudian, jet Nato datang dan mengebom mereka,” katanya.

Namun, pemberontak lain berkata, mereka sendiri tersilap kerana melepaskan tembakan ke udara sehingga tentera Nato menyangka lokasi itu menjadi tempat pasukan keselamatan Libya berada.


“Sebenarnya kami yang bersalah,” katanya.


Selain 13 pemberontak maut, tujuh yang lain turut cedera.


Di sebalik kesilapan itu, pemberontak tetap mahu Nato terus menyerang kedudukan tentera rejim Gaddafi.


Jurucakap pemberontak, Mustafa Gheriani, berkata insiden itu perlu dilihat dalam konteks lebih luas.


“Memang kesilapan tidak dapat dielakkan dan dikesali, tetapi kini kami dalam usaha menyingkirkan Gaddafi daripada Libya.


“Dalam keadaan begitu memang akan ada yang terkorban dan ia pasti amat menyedihkan kami,” katanya. -
ReutersmyMetro | Nato tersilap bom

1 comment:

mcm ni lah said...

tu le pasal kalau perang sesama kaum orang luar datang serang babi buta je la,.