Pages

Tuesday, March 29, 2011

Pemberontak Libya tawan Sirte


Pemberontak melepaskan tembakan menggunakan senjata anti-pesawat ke arah pesawat pejuang tentera kerajaan Libya di Bin Jawad, kelmarin. – REUTERS

SIRTE, Libya 28 Mac – Bandar kelahiran pemimpin Libya, Muammar Gaddafi, Sirte jatuh ke tangan pemberontak hari ini, selepas beberapa bedilan besar-besaran dilancarkan tentera bersekutu awal pagi ini, kata jurucakap pemberontak, Shamsiddin Abdulmolah.
“Saya mengesahkan bahawa Sirte telah ditawan,” katanya.
Terdahulu, sembilan letupan kuat dilapor menggegarkan bandar Sirte awal pagi ini yang dilancarkan selepas dua letupan kedengaran malam tadi di bandar ini yang dipercayai dilancarkan oleh tentera bersekutu.
Sirte yang terletak kira-kira 360 kilometer di timur Tripoli menjadi sasaran terbaru pemberontak prodemokrasi ketika kumpulan itu mara ke ibu negara Libya dari kubu kuat mereka, Benghazi.
Situasi di Sirte awal pagi ini sunyi dan lengang dan masih belum ada laporan mengesahkan sama ada serangan malam tadi mengakibatkan sebarang kerosakan.
Satu letupan kuat memecah kesunyian antara pukul 12.20 tengah hari hingga 12.35 tengah hari ini waktu Malaysia ketika pesawat perang berlegar-legar di ruang udara, sekali gus menunjukkan serangan dilancarkan tentera bersekutu.
Di Benghazi, pemberontak dilapor melepaskan tembakan ke udara sebagai tanda kemenangan selepas tersebar laporan menyatakan Sirte telah ditawan.
Saksi di Sirte berkata, letupan boleh didengar di bandar ini pada kira-kira pukul 6.30 pagi waktu tempatan, bagaimanapun tiada tanda-tanda menunjukkan pertempuran berlaku. – AP/AFP/Reuters

No comments: