Pages

Sunday, August 5, 2012

48 jemaah Iran diculik di SyriaDAMSYIK - Kira-kira 48 jemaah Iran diculik daripada bas mereka naiki berhampiran makam Syiah di Syria.

Diplomat Iran melaporkan penculikan dilakukan oleh kumpulan bersenjata dan mereka diculik dari dekat berhampiran dengan makam Sayyida Zainab dan kesemua jemaah telah dikenal pasti.

Sementara itu, turut berlaku pergelutan dilaporkan berlaku di sekitar Damsyik di bandar Aleppo, di mana pemberontak cuba untuk menjamin kedudukan mereka.

Stesyen televisyen Syria turut mengakui kejadian yang menimpa ahli jemaah berkenaan.

Jemaah diculik oleh kumpulan pengganas bersenjata dan pihak berkuasa Syria sedang cuba untuk menyelesaikan perkara ini.

Beribu-ribu rakyat Iran akan pergi ke Syria setiap tahun untuk menziarahi daerah Syiah Sayyida Zainab, yang telah menyaksikan pertempuran dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Laporan sebelum ini mengatakan yang ramai jemaah dari Iran diculik beberapa bulan kebelakangan ini tetapi kemudian dibebaskan.

Mei lalu,  11 jemaah Syiah Lubnan telah diculik di Syria semasa kembali dari Iran. Kerajaan mengumumkan tiga hari selepas  diculik, mereka dibebaskan.

Kejadian itu mencetuskan keganasan di seluruh Lubnan, di mana krisis di Syria semakin meruncing dan berlaku banyak ketegangan.

No comments: