Pages

Wednesday, February 22, 2012

Gagal serang hendap: 3 militan ditembak mati


ANGGOTA keselamatan memeriksa mayat seorang lelaki dipercayai pemberontak yang terbunuh dalam pertempuran di selatan Pattani, semalam.
ANGGOTA keselamatan memeriksa mayat seorang lelaki dipercayai pemberontak yang terbunuh dalam pertempuran di selatan Pattani, semalam.


PATTANI: Tiga suspek pemberontak terbunuh dalam pertempuran selepas serbuan mereka ke atas kumpulan separa tentera gagal, kata polis semalam.
Jurucakap polis berkata, seorang sukarelawan keselamatan turut cedera dalam tembak-menembak selama 20 minit di Pattani itu.

Lebih 5,000 orang terbunuh dalam konflik di tiga wilayah paling bergolak di selatan Thailand, membabitkan Yala, Pattani dan Narathiwat sejak 2004.
Biasanya, serangan dilakukan lelaki tidak dikenali melepaskan tembakan sambil menunggang motosikal atau menggunakan bom.

Sebahagian besar penduduk Selatan Thailand didiami etnik Melayu beragama Islam. Wilayah itu terletak lebih 1,100 kilometer dari Bangkok dan pernah menjadi empayar kesultanan Melayu Islam sehingga 1909.

Korban di kalangan orang awam memang tinggi tetapi pemberontak menukar serangan mereka kepada tentera atau kumpulan separa tentera yang menerima latihan daripada pasukan keselamatan. - Reuters
myMetro | Gagal serang hendap: 3 militan ditembak mati:

'via Blog this'

No comments: