Pejuang Islam si kulit hitam, Malcolm X
Insiden Malcom ditembak ketikq berucap di Audubon Ballroom, Manhattan.
 El-Hajj Malik El-Shabazz
El-Hajj Malik El-Shabazz
MALCOLM X atau nama Islamnya, El-Hajj Malik El-Shabazz merupakan tokoh penting ketika era Hak Asasi Awam di Amerika Syarikat (AS).

Ketegasannya dalam menyebarkan ajaran Islam kepada masyarakat kulit hitam mengundang ketakutan kepada kumpulan majoriti kulit putih di seluruh AS.

Bagaimanapun, Malcolm mula berlembut sedikit dengan masyarakat kulit putih sejurus meninggalkan pergerakan Nation of Islam yang menyebarkan ajaran sesat kepada etnik kulit hitam.

Dalam pertengahan Februari, 1965, Malcolm ditembak mati sewaktu majlis ucapannya dibom dipercayai perbuatan ahli pergerakan Nation of Islam.

Namun, sehingga ke hari ini Malcolm X masih hidup menerusi buku autobiografi yang menceritakan perihal idea-idea yang disebarkan dan keghairahannya untuk memperjuangkan Islam yang sebenar selain misinya untuk mengeluarkan masyarakat kulit hitam daripada cengkaman perhambaan.

Dipenjara
Malcolm pernah dihukum penjara selama 10 tahun sewaktu berusia 20 tahun dalam Januari 1946 kerana kesalahan memecah masuk, membawa senjata api dan merompak.

Anak muda berdarah panas dan masih lagi mencari arah tujuan hidup itu turut digelar ‘syaitan’ kerana sering membantah tuhan serta Bible sewaktu di Penjara Negeri Charlestown.

Pada 1948, keluarga Malcolm memeluk Islam dan saudara lelakinya, Reginald telah menghantar sepucuk surat kepadanya meminta adiknya itu menyertai pergerakan Naton of Islam.

Susulan itu, Malcolm mula mempelajari ajaran Islam diperkenalkan oleh seorang pengasas gerakan Islam Afrika-Amerika, Nation of Islam, Elijah Muhammad.

Kakak tirinya, Ella turut membantu memindahkannya ke koloni penjara berkawalan rendah di Norfolk, Massachusetts di mana Malcolm dapat menumpukan lebih dalam mendalami ilmu Allah SWT selain mendekati sejarah serta falsafah Nation of Islam.

Pertama kali Malcolm mengenali Muhammad ialah semasa berada di penjara di mana beliau mengutus surat kepada pemimpin setiap hari.

Selepas dibebaskan daripada tahanan parol pada 7 Ogos, 1952, Malcolm memutuskan untuk menambah baik nilai dirinya dengan membeli beg bimbit, sepasang cermin mata dan seutas jam tangan.

Bertemu jalan Islam
Setelah bebas daripada hukuman penjara selama lebih lapan tahun, Malcolm mengambil keputusan untuk berjumpa dengan Muhammad di Chicago.

Di situlah, beliau menerima gelaran sebagai Malcolm X yang bermaksud penolakan terhadap nama perhambaannya.

“’X’ adalah simbol menunjukkan betapa aslinya nama keluarga Afrika itu yang tidak mungkin semua orang tahu.
Bagi saya, ‘X’ menggantikan nama dan gelaran yang diberikan oleh tuan berkulit putih iaitu ‘Little’ yang mana nam itu sendiri pernah digunakan oleh beberapa lelaki kulit putih bermata biru dan pernah menyusahkan nenek moyang saya,” kata Malcolm.  
Pada 1953, beliau dilantik sebagai pembantu menteri Islam di bawah pimpinan Muhammad.
Namun, ajaran Muhammad turut menyumbang pandangan bersikap rasis sehingga Malcolm berubah menjadi terlalu keras terhadap perbezaan kasta serta berpendapat bahawa golongan kulit putih adalah iblis. Malah beliau, meletakkan Muhammad sebagai individu paling terhormat susulan penerapan bahawa lelaki itu adalah utusan Allah SWT.
Bagaimanapun, Malcolm masih tidak sedar bahawa ajaran yang dibawa Muhammad terpesong dengan Islam sebenar selepas membezakan kehormatan dan hinanya seseorang itu berdasarkan kasta serta mengangkat Muhammad sebagai perutusan tuhan walaupun hakikatnya tiada lagi perutusan Allah SWT iaitu manusia bergelar nabi sesudah wafatnya Nabi Muhammad SAW.

Sepanjang perjuangannya memperluaskan gerakan Nation of Islam, Malcolm kerap mendengar khabar angin mengenai hubungan skandal Muhammad bersama beberapa setiausahanya.

Mengikut dasar gerakan, aktiviti mungkar seperti berzina amat ditegah dan Malcolm sama sekali tidak percaya dengan gosip tersebut.

Namun, panas tidak sampai ke petang apabila akhirnya Muhammad mengakui kebenaran gosip itu.
Pada 1963, sejurus menamatkan khutbahnya, Malcolm diminta mengulas mengenai isu pembunuhan Presiden AS, Jonh F. Kennedy.

Dengan sinis, beliau berkata, ini adalah kes ‘ayam pulang ke reban’ yang menyamai kegagalan menangani keganasan oleh Kennedy dan akhirnya memakan dirinya sendiri.

Bagaimanapun, komen itu mendapat reaksi negatif daripada jutaan rakyat AS yang amat sayangkan Kennedy dan memaksa gerakan Nation of Islam mengenakan hukuman kepada Malcolm.

Akibatnya, Malcolm diharamkan memberi khutbah selama enam bulan.

Kepalsuan Nation of Islam

Dalam 1964, Malcolm mengumumkan perpisahan dengan Nation of Islam dan menubuhkan gerakan sendiri iaitu Muslim Mousque. Inc.

Pada musin bunga 1964, Malcolm berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa JFK ke Arab Saudi bagi menunaikan ibadah Haji di kota Makkah.

Menurut Malcolm, sepanjang perjalanan ke Makkah, beliau seperti bangun dari mimpi dan ibadah Haji mengubah corak kehidupannya menjadi seorang Islam sebenar dan bukannya pengikut telunjuk Elijah Muhammad.

“Sejurus menjejakkan kaki ke Baitullah, Allah SWT memberi petunjuk kepada saya dan mengubah kepercayaan terhadap sekatan perhubungan antara kaum.

“Malah saya telah sedar akan kepalsuan Nation of Islam. Perjalanan haji telah membuka pemikiran saya dengan menganugerahkan pandangan baru selama di tanah suci.
“Saya melihat hal yang tidak pernah saya lihat selama 39 tahun hidup di Amerika Syarikat di mana semua kasta dan warna kulit bersaudara dan beribadah kepada satu Tuhan tanpa menyekutukanNYA.

“Benar pada masa lalu saya bersikap benci pada semua orang kulit putih namun saya tidak merasa bersalah dengan sikap itu lagi kerana sekarang saya tahu bahawa ada orang kulit putih yang ikhlas dan mahu bersaudara dengan bangsa Negro.

“Kebenaran Islam telah menunjukkan kepada saya bahawa kebencian membabi buta kepada semua orang putih adalah sikap yang salah seperti halnya jika sikap yang sama dilakukan orang kulit putih terhadap orang Negro,” katanya.

Sebaik sahaja pulang ke negaranya, Malcolm terus memeluk agama Islam dan menukarkan namanya kepada El-Hajj Malik El-Shabazz dan menubuhkan Organisasi Persatuan Afro-Amerika Organization of Afro-American Unity.
Di sana beliau berkhutbah mengenai toleransi terhadap bangsa lain dan juga nasionalisme kulit hitam.

Detik dibunuh
Susulan pengumuman keluar daripada gerakan Nation of Islam, Malcolm mendapat kritikan dan tentangan hebat daripada pimpinan serta ahli gerakan itu.

Malah, gerakan itu turut mengeluarkan arahan membunuh Malcolm.

Pada 14 Februari, 1965, rumahnya di New York dilempar dengan bom api oleh Nation of Islam, tetapi Malcolm dan keluarganya terselamat.

Seminggu kemudian pada 12 Februari, di Audubon Ballroom, Manhattan, Malcolm baru sahaja memulakan ucapannya apabila kekecohan berlaku dalam himpunan 400 orang.
Seorang lelaki menjerit, “Get your hands off my pockets! Don’t be messin’ with my pockets!” dan seorang kulit hitam meluru ke hadapan dan menembak dada Malcolm.
Dua orang lagi yang bersenjatakan pistol melepaskan tembakan ke arah beliau.
Tiga lelaki ditahan atas tuduhan membunuh dan kesemuanya adalah ahli Nation of Islam iaitu Talmadge Hayer, Norman 3X Butler, dan Thomas 15X Johnson.

TRIVIA
-Dilahirkan sebagai Malcol Little pada 19 Mei 1925, di Omaha, Nebraska, Amerika Syarikat.
-Ayahnya, Earl adalah seorang paderi Baptist dan penyokong kepada aktivis pan-Afrika, Marcus Garvey dan telah dibunuh di Lansing, Michigan dalam 1931.
-Malcolm mendedahkan kematian ayah dan saudara lelakinya disebabkan keganasan masyarakat kulit putih termasuk seorang dihukum bunuh tanpa perbicaraan.
-Malcolm berhenti dari sekolah menengah dan berpindah ke Boston.
-Bekerja sebagai pengilat kasut di sebuah kelab malam, Lindy Hop (pernah mengilat kasut Duke Ellington dan pemuzik kulit hitam terkenal).
-Berpindah ke Harlem, New York dan terlibat dalam pengedaran dadah, perjudian, pelacuran, memeras ugut dan merompak serta sanggup berlakon sebagai orang gila untuk mengelakkan dari dihantar menyertai kerahan tenaga Perang Dunia II.
-Berkahwin dengan Betty Shabazz pada 1958.
-Dikurniakan enam anak iaitu, Attallah Shabazz, Qubilah Shabazz, Ilyasah Shabazz, Gamilah Lumumba Shabazz, Malikah Shabazz dan Malaak Shabazz.
-Pengasas gerakan politik Black nasionalisme, pan-Afrika.
-Memeluk Islam selepas pulang dari menunaikan Haji
-Disahkan meninggal dunia kerana kecederaan tembakan pada 21 Februari, 1965 (39 tahun) di New Y