Pages

Thursday, December 13, 2012

Singa betina di Zimbabwe cipta keajaiban

Singa betina di Zimbabwe cipta keajaiban:Lima daripada lapan ekor anak singa yang dilahirkan oleh Pasha (gambar kecil) meskipun diberi pil perancang. - AGENSI
HARARE 12 Dis. - Seekor singa betina di Zimbabwe mencipta keajaiban, sekali gus memecahkan rekod dunia dengan melahirkan sebanyak lapan ekor anak pada bulan lalu, walaupun ia telah diberi pil perancang.
Singa yang diberi nama Pasha itu melahirkan sebanyak lapan ekor anaknya itu pada 4 November lalu di Taman Singa dan Cheetah di pinggir ibu negara ini.
Ketua Perkhidmatan Saintifik Pihak Pengurusan Taman Negara dan Hidupan Liar Zimbabwe, Dr. Hillary Madzikanda berkata, kejadian itu tidak pernah berlaku dalam sejarah singa, malah ia merupakan satu rekod dunia.
Jurucakap taman itu hanya mengumumkan kelahiran luar biasa itu pada minggu ini.
Pasha pada awal tahun ini telah melahirkan dua ekor anak dan terus diberi makan pil perancang bagi mengawal pembiakannya.
Kelahiran itu, sekali gus memberi kejutan kepada kakitangan taman berkenaan memandangkan singa diketahui hanya melahirkan dua hingga empat ekor anak.
Malah doktor haiwan turut beranggapan pemberian pil perancang itu telah ‘memakan diri’.
Pasha kini diberi pemakanan tambahan bagi meningkatkan kesihatannya, manakala anaknya dipantau rapi oleh kakitangan taman itu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121213/lu_07/Singa-betina-di-Zimbabwe-cipta-keajaiban#ixzz2EvyTGKdt
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'

No comments: