Pages

Thursday, September 27, 2012

Ibu pejabat tentera Syria kena serang

Kepulan asap dilihat dari jauh di bangunan ibu pejabat tentera Syria selepas digegarkan dua letupan bom 
di Damsyik. - Foto EPA/SANA]
Kepulan asap dilihat dari jauh di bangunan ibu pejabat tentera
 Syria selepas digegarkan dua letupan bom di Damsyik. - Foto EPA/SANA]
Letupan 2 bom gegar bangunan, wartawan Iran terbunuh

Damsyik: Bunyi tembakan kedengaran di sekitar ibu pejabat tentera Syria di tengah ibu negara itu semalam selepas letupan dua bom menggegarkan bangunan berkenaan pada awalnya.
Stesen berita Iran, Press TV, pula melaporkan tembakan di situ menyebabkan seorang wartawannya, Maya Nasser, maut selain mencederakan ketua bironya, Hussein Mortada.

Letupan berpunca daripada dua bom tetapi hanya rosakkan bangunan. Semua pemimpin dan jurucakap tentera selamat” - Omran al-Zohbi, Menteri Penerangan Syria
Dakwa semua pegawai tentera tak cedera

Tentera Syria berkata, semua pegawainya tidak cedera selepas letupan bom berlaku di ibu pejabat kakitangan tentera dekat Dataran Umayyad.
Ia juga menyatakan, tembak menembak berlaku sekitar kawasan berkenaan dan jalan raya berdekatan.

“Letupan oleh pengganas berpunca daripada dua bom tetapi hanya merosakkan bangunan. Semua pemimpin dan jurucakap tentera selamat,” kata Menteri Penerangan, Omran al-Zohbi kepada televisyen.
Letup bom kereta

Katanya, pemberontak yang mendapat bantuan asing melakukan keganasan baru dengan meletupkan bom kereta dan satu lagi bom dekat kawasan itu.
Pertubuhan hak asasi manusia dari Britain, Syrian Observatory for Human Rights, pula mendakwa pertempuran sengit berlaku menyebabkan kematian dicatat kedua belah pihak.

Serangan itu dianggap kemuncak pemberontakan 18 bulan terhadap Presiden Bashar al-Assad ketika isu konflik Syria mendapat tumpuan di sidang Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) di New York.

Awal semalam, militia prokerajaan membunuh sekurang-kurangnya 16 orang awam di kediaman mangsa di kawasan Barzeh.

“Anggota militia menyerbu kediaman penduduk di Barzeh pada 5 pagi dan menembak mati mangsa, termasuk enam wanita dan tiga kanak-kanak,” kata pemimpin Observatory, Rami Abdel Rahman Barzeh adalah kawasan Sunnah Muslim yang dianggap bersimpati kepada pembangkang menentang rejim Bashar daripada masyarakat Alawiyah. Militia Alawiyah dituduh mela-kukan pembunuhan kejam dalam konflik.

Sementara itu, Emir Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani menggesa supaya negara Arab menghantar tentera bagi menamatkan pertumpahan darah di Syria selepas usaha memulihkan keamanan oleh Majlis Keselamatan PBB menemui kegagalan.

Kerajaan Qatar dan Arab Saudi membekalkan senjata kepada pemberontak yang menentang Damsyik. - AFP

No comments: