Pages

Tuesday, March 20, 2012

'Gen tamak' punca gemuk

LONDON 19 Mac - Sedar atau tidak, rahsia untuk bertubuh langsing dan mengelakkan masalah berat badan berlebihan mungkin ada dalam gen manusia.
Ini kerana satu kajian saintis mendapati terdapat 'gen tamak' atau dikenali sebagai Bdnf dalam tubuh manusia yang boleh menyebabkan masalah obesiti berlaku.
Ketua penyelidik Pusat Perubatan Universiti Georgetown di Amerika Syarikat, Dr. Baoki Xu berkata, mutasi yang berlaku pada gen itu boleh menyebabkan komunikasi antara otak dan badan terganggu.
Ia sekali gus membuatkan individu tidak henti makan walaupun perut sudah kenyang dan meningkatkan berat badan dengan cepat.
Gen Bndf mempunyai versi 'pendek' dan 'panjang' yang menghantar isyarat kimia kepada otak untuk memberitahu perut sudah kenyang.
"Dalam versi panjang, mesej itu boleh disampaikan dengan baik kepada otak manakala versi pendek pula, isyarat kekenyangan mungkin tidak sampai sepenuhnya ekoran masalah yang dihadapi gen Bdnf.
"Jika terdapat masalah pada gen itu, sel saraf tidak boleh berkomunikasi sesama sendiri dan isyarat insulin serta leptin tidak berkesan, menyebabkan selera makan tidak berubah," katanya.
Xu berkata, kajian itu masih diteruskan untuk mengenal pasti sama ada komunikasi gen itu dapat diubah suai bagi mengelakkan masalah obesiti.
Katanya, penggunaan ubat-ubatan mungkin boleh mempengaruhi aktiviti Bdnf dan pihaknya percaya masalah gen itu mungkin merupakan kunci penting untuk mengurangkan masalah selera makan yang tidak henti-henti. - AGENSI

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

No comments: