Pages

Thursday, February 9, 2012

Pakar sains tak setuju Rusia gali tasik unikGAMBAR fail menunjukkan peralatan yang digunakan untuk mengerudi Tasik Vostok di bawah lapisan ais di Antartika pada 1 September 2007.


PARIS, Perancis - Beberapa pakar sains mempersoalkan manfaat sains dan impak alam sekitar tentang tindakan Rusia yang menggerudi lapisan ais di benua Antartika bagi mendapatkan sampel di dalam Tasik Vostok.

Pada Isnin lalu, pakar-pakar berkata, kajian tersebut berisiko mencetuskan pencemaran minyak tanah.

Minyak tanah itu digunakan sebagai bahan antibeku bagi mengelakkan lubang yang digali kembali dilitupi ais.

Mengulas mengenai kejayaan saintifik berkenaan, Ketua Sekolah Geosains Universiti Edinburgh, Professor Martin Siegert memberitahu, risiko tersebut menyebabkan pencapaian Rusia itu tidak berbaloi.

Namun, tambahnya, dalam satu wawancara telefon: "Sukar bagi mereka (Rusia) meyakinkan pihak lain bahawa eksperimen tersebut bersih apabila mereka perlu melepasi lapisan minyak tanah setebal 3.5 kilometer sebelum dapat sampai ke permukaan tasik tersebut,".

Tasik Vostok yang terletak pada kedalaman 3,768 meter di bawah tanah masih belum terusik dipercayai sejak sejuta tahun dahulu.

Pada Isnin lalu, para penyelidik Rusia menyatakan mereka berjaya menggerudi hampir empat kilometer ke dalam ais ke permukaan tasik berkenaan bagi mencari penemuan saintifik.

- AFP

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

No comments: