Pages

Wednesday, August 31, 2011

Rakyat Mali sanggup terima ‘raja segala raja’


PENYOKONG pemberontak Libya menyambut ketibaan 1 Syawal di Dataran Hijau, awal pagi  semalam.  Ini kali pertama dalam lebih 40 tahun rakyat Libya menyambut Aidilfitri tanpa Gaddafi.
PENYOKONG pemberontak Libya menyambut ketibaan 1 Syawal di Dataran Hijau, awal pagi semalam. Ini kali pertama dalam lebih 40 tahun rakyat Libya menyambut Aidilfitri tanpa Gaddafi.

GAO: Semakin ramai rakan taulan Muammar Gaddafi di peringkat antarabangsa menjauhkan diri darinya.
Bagaimanapun, penduduk di Gao, sebuah bandar di Mali, berkata, mereka bersedia menerima bekas pemimpin Libya itu.

“Biar Gaddafi datang ke sini. Kami akan menawarkannya tempat tinggal,” kata seorang ahli kimia di Gao.

Seorang guru besar kelihatan tergamam apabila ditanya sama ada dia bersedia menerima kedatangan Gaddafi.

Bagaimanapun, katanya, Mali sudah lama menerima bantuan daripada bekas pemimpin Libya itu dan tidak mungkin boleh membiarkan beliau begitu saja.

“Saya setuju untuk menerima kedatangan Gaddafi. Kami bukan orang yang tidak tahu berterima kasih. Beliau memberi bantuan kepada kami. Ketika ini beliau berdepan dengan keadaan yang sukar. Kami tidak boleh meninggalkan dia begitu saja,” katanya.


Hubungan Mali dengan Gaddafi begitu kukuh.

Libya menerima kemasukan ribuan pemberontak Tuareg dari Mali dan negara jiran yang lain pada 70-an. Ramai di antara mereka kini kembali dengan membawa pulang senjata dan kereta mahal. Gaddafi pernah juga memberikan berjuta dolar kepada ketua negara di Afrika dan ketua suku kaum di benua itu menggelarnya ‘raja segala raja.’ - Reuters, hmetro

No comments: