Pages

Wednesday, August 24, 2011

Ibu dituduh bunuh bayi sendiriMARSUZANA Che Muda (dua dari kiri) dihadapkan ke Mahkamah Kota Bharu, Kelantan, semalam.


KOTA BHARU 23 Ogos - Seorang wanita mengaku tidak bersalah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini atas tuduhan membunuh bayi perempuannya yang berusia tujuh bulan pada hujung tahun lalu.
Marsuzana Che Muda, 32, didakwa membunuh Alia Miazara Mohd. Azim di rumahnya di Kampung Gaal Tengah, Pasir Puteh di sini antara pukul 4.30 pagi dan 5.30 pagi, 12 Disember lalu.
Dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.
Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Wan Abdul Razak Wan Hussin sementara peguam bela, Mohd. Zawahid Ya dan Nor Erini Mustafa Kamal mewakili Marsuzana.
Hakim Azman Abdullah menetapkan 16 Oktober untuk perbicaraan terhadap wanita tersebut yang tidak dibenarkan ikat jamin kerana pertuduhan melibatkan hukuman mati.
Akhbar sebelum ini melaporkan seorang wanita telah ditahan untuk membantu siasatan berhubung kematian bayi perempuannya setelah tidak sedarkan diri dalam pangkuannya.
Kejadian itu disedari bapa wanita berkenaan, Che Muda Salleh, 60, yang tiba-tiba mendengar jeritan anaknya itu semasa di rumahnya, kira-kira pukul 6 pagi.
Bayi malang itu kemudian disahkan meninggal dunia oleh pihak Hospital Tengku Anis, Pasir Puteh.-utusan

No comments: