Pages

Monday, February 22, 2010

Sejarah Ini Akan Berulang?

Wednesday, February 18, 2009 (03:54:24)

Posted by akob73Oleh: Abd. Razak A. Muthalib
Sumber: http://www.utusan.com.my

Tidak ada lagi keraguan pada kenyataan Allah SWT ini. Bangsa Yahudi dan Nasrani dari dulu, kini dan sehingga ke hari kiamat tidak akan pernah merasa senang dengan Islam dan penganutnya. Mereka merasakan merekalah yang berada di atas petunjuk hidayah, sedangkan petunjuk yang didakwa itu rupa-rupanya adalah kesesatan yang nyata.

Mereka hanya mengikut hawa nafsu yang akhirnya membawa kepada kehancuran. Sebab itu, renungkanlah saranan Allah SWT kepada Rasulullah SAW untuk menjawab ajakan mereka ini: Katakanlah (wahai Muhammad): sesungguhnya petunjuk (hidayah) Allah itulah petunjuk yang sebenarnya, jika kamu mengikuti kemahuan hawa nafsu mereka selepas datang kepadamu pengetahuan, maka Allah tidak akan menjadi pelindung dan penolong bagimu). (al-Baqarah: 120)

Bangsa Yahudi sememangnya bangsa yang angkuh dan biadap. Apa yang berlaku di Palestin dan khususnya di Gaza sekarang sudah cukup untuk menggambarkan keangkuhan dan kebiadapan bangsa ini. Suatu bangsa yang tidak pernah tahu erti janji dan bagaimana menepatinya. Hidup mereka penuh dengan pengkhianatan dan kekejaman. Kejahatan mereka ini bukan saja baru dikenali, malah sejak zaman permulaan Islam lagi.

Sejarah telah merakamkan bagaimana sikap bangsa Yahudi terhadap Rasulullah dan para sahabat. Antara yang tercatat dan tidak mungkin dapat dihapuskan dalam lipatan sejarah kejahatan Yahudi ialah nama Kaa'b al-Ashraf.

Kaa'b al-Ashraf adalah antara tokoh orang Yahudi yang paling dengki terhadap Islam dan umat Islam. Beliau sering menyakiti Rasulullah, malah terang-terang mengajak orang lain memerangi Rasulullah SAW.

Rasulullah telah memberi tawaran kepada para sahabatnya dengan bersabda: Siapa di antara kalian yang boleh selesaikan urusan Kaa'b bin al-Ashraf? Sesungguhnya dia telah menyakiti Allah dan Rasul-Nya. Lantas bangun Muhammad bin Maslamah sambil berkata: "Akulah, wahai Rasulullah, adakah engkau suka aku membunuhnya?" Baginda SAW menjawab: Ya. Muhammad bin Maslamah berkata: "Izinkan aku untuk mengatakan sesuatu tentang engkau (perkara yang tidak elok)". Rasulullah menjawab: Ya.

Turut bersama dengan Muhammad bin Maslamah ialah Ubbad bin Bisyr, Abu Naelah (saudara susuan Kaa'b), al-Harith bin Aus dan Abu Abbas bin Hibr. Kumpulan ini diketuai oleh Muhammad bin Maslamah.

Berlakulah dialog seperti berikut:

Muhammad bin Maslamah pergi menemui Kaa'b lalu berkata: "Orang ini (iaitu Rasulullah SAW) telah meminta daripada kami sedekah, sememangnya dia telah menyusahkan kami.

Kaa'b berkata: "Demi Allah, kami boleh usirkan dia."

Muhammad bin Maslamah: "Kami telah pun mengikuti dan patuh kepadanya. Kami tidak mahu tinggalkan dia begitu saja, kerana kami mahu memerhatikan sampai ke tahap mana dia akan pergi dan apa akan terjadi. Jadi kalau boleh kami mahu engkau pinjamkan kami satu atau dua guni tamar".

Kaa'b: "Boleh, tapi perlu ada cagarannya".

Muhammad bin Maslamah: "Apa yang engkau mahu?".

Kaa'b: "Cagarkan kepadaku perempuan-perempuan kamu".

Muhammad bin Maslamah: "Bagaimana kami hendak cagarkan perempuan-perempuan kami, sedangkan engkau adalah orang Arab yang paling kacak".

Kaa'b: "Kalau begitu, cagarkan saja anak-anak kamu."

Muhammad bin Maslamah: "Bagaimana mungkin kami cagarkan anak-anak kami? Nanti akan ada di kalangan mereka yang mencela: Apakah kami ini menjadi barang tawaran dengan seguni dua tamar? Ini suatu yang memalukan kami. Tak mengapa, kami cagarkan kepada kamu senjata-senjata."

Kaa'b bersetuju dengan cagaran ini.

Abu Naelah juga melakukan perkara yang sama seperti yang dilakukan oleh Muhammad bin Maslamah. Dia telah datang menemui Kaa'b dan berpura-pura mengadu kepada Kaa'b yang dia tidak puas hati dengan Rasulullah.

Abu Naelah berkata: "Masih ramai lagi yang sependapat dengan aku. Aku ingin membawa mereka untuk mengadap engkau dengan harapan engkau boleh melakukan kebaikan terhadap mereka."

Akhirnya Muhamad bin Maslamah dan Abu Naelah berjaya memikat hati Kaa'b dan mereka mencapai matlamat. Selepas ini Kaa'b tidak akan lagi curiga apabila mereka datang membawa senjata bersama beberapa orang lain.

Pada malam 14 Rabiulawal, tahun ke-3 hijrah, kumpulan Muhamad bin Maslamah ini datang menemui Rasulullah untuk memohon restu.

Setelah sampai di Kota Kaa'b al-Ashraf, Abu Naelah memanggil nama Kaa'b. Lalu Kaa'b bangun untuk pergi, tetapi dihalang oleh isterinya: "Ke mana kamu hendak keluar di waktu malam sebegini? Aku dengar suara itu bagaikan suara titisan darah." Kaa'b berkata: "Itu adalah saudaraku Muhammad bin Maslamah dan seorang lagi Abu Naelah, saudara susuanku. Orang yang mulia, kalau dijemput kepada tikaman sekalipun, pasti akan disahutnya."

Lalu Kaa'b pun keluar kepada mereka dengan memakai minyak wangi hingga ke hujung rambutnya.

Apabila Kaa'b sampai, Abu Naelah mengajaknya berjalan-jalan sambil berbual. Abu Naelah berkata: "Aku tidak pernah mencium minyak wangi yang begitu harum seperti ini." Kaa'b berasa bangga. Abu Naelah meminta untuk mencium kepalanya. Kaa'b membenarkannya. Lalu mereka berjalan-jalan lagi.

Abu Naelah berkata lagi: "Boleh aku cium sekali lagi?" "Silakanlah", Kaa'b menjawab. Kemudian mereka menyambung lagi perbualan sambil berjalan-jalan. Lalu Abu Naelah berkata: "Boleh aku cium lagi?". Kaa'b berkata: "Boleh, silakanlah".

Abu Naelah memegang kepala Kaa'b dengan begitu kemas, seolah-olah ingin mencium. Lalu beliau menjerit: "Ini dia musuh Allah. Lalu para sahabat yang turut sama dalam kumpulan Muhamad bin Maslamah, terus menghunuskan pedang silih berganti membunuh Kaa'b.

Namun tikaman mereka masih belum berkesan. Lalu Muhammad bin Maslamah pun menikam perut Kaa'b dengan senjatanya, lalu Kaa'b jatuh terkulai-kulai. Akhirnya matilah Kaa'b al-Ashraf.

Kemudian kumpulan ini pulang dan menyampaikan khabar gembira ini kepada Rasulullah. Baginda SAW bersyukur dan sangat gembira.

Apabila kaum Yahudi mengetahui kematian pelampau Kaa'b al-Ashraf, ketakutan menyelubungi perasaan dan hati-hati mereka. Barulah mereka tahu yang Rasulullah SAW tidak akan berlengah untuk menggunakan kekerasan apabila nasihat tidak memberi kesan kepada mereka yang cuba mencabar keamanan, menimbulkan kekacauan dan tidak menghormati perjanjian. (Al-Mubarakfuri, Safiy al-Rahman, al-Rahiq al-Makhtum (Mekah:Rabitah al-Alam islami, 2005), m/s 307)

Bilakah sejarah kehebatan umat Islam ini akan berulang lagi? Sungguh hati ini tidak tahan lagi melihat penderitaan umat Islam di bumi Palestin. Sungguh hati ini tidak mampu lagi menahan kemarahan melihat pencerobohan Yahudi terhadap Masjid al-Aqsa.

Sungguh hati ini terus sebak melihat saudara seislam yang saban hari terus dibunuh dan diseksa, isteri-isteri menjadi janda, anak-anak kecil menjadi mangsa. Hati ini juga telah muak dengan sikap pemimpin-pemimpin negara Islam lain yang bagaikan buta, seakan-akan tidak nampak apa yang berlaku di negara jiran mereka.

Sudah banyak persidangan, mesyuarat dan persefahaman, yang tinggal hanyalah kenangan. Nasib umat Islam Palestin tetap tidak terbela. Bangsa Yahudi masih bermaharajalela di atas tanah hak milik kita.

Namun hati ini masih menaruh harapan untuk menyaksikan bangsa Yahudi hari ini akan menerima nasib yang sama seperti Kaa'b al-Ashraf. Bagaimana? Bila? Siapa?

No comments: