Laman web Wall Street Journal melaporkan, pemaju berkenaan Larry Hall berkata, tapak kediaman berkeluasan 169 meter persegi yang terletak pada kedalaman 54 meter itu mula dibeli pada tahun 2008 dan siap sepenuhnya pada Disember 2012.
Kata Hall, struktur binaan bangunan yang boleh memuatkan 79 orang penghuni itu direka mampu menahan sebarang serangan bom nuklear dengan dua pintu utamanya dibina dengan menggunakan besi keluli seberat 7,200 kilogram.
Katanya lagi, kondominium berkenaan dilengkapi dengan sistem saliran dan udara yang canggih, selain sistem kawalan keselamatan berkomputer serta sistem jana kuasa elektrik serba moden.
“Saya mahu menghasilkan sebuah kediaman mewah yang mampu menjamin keselamatan penghuni. Kondominium ini turut dilengkapi dengan pelbagai kemudahan untuk keselesaan penghuni antaranya pusat kecantikan, pusat pemuliharaan anjing, gimnasium dan hospital.
“Kondominium ini turut dilengkapi dengan pintu yang mampu menahan tembakan selain peralatan menyimpan sumber tenaga elektrik dan udara yang mampu bertahan selama 72 jam,” jelasnya, sambil menambah setiap satu unit kondominium dijual pada harga AS$3 juta (RM10 juta).
Ujar Hall lagi, ketika ini dia bercadang untuk membina bangunan kediaman sedemikian di beberapa buah negeri lain di negara ini seperti di Texas.
Seorang pembeli yang dikenali sebagai Tyler Allen berkata, dia mengambil keputusan untuk membeli kediaman tersebut kerana bimbang akan situasi keselamatan dan kesihatan dunia ketika ini yang semakin tidak menentu.
“Jika Presiden mempunyai Camp David untuk menyelamatkan diri, saya sebagai individu yang berkemampuan membeli kondominium ini untuk menjamin keselamatan saya dan keluarga,” kata Allen.