Pages

Tuesday, March 25, 2014

Perahu lama ‘timbul’

Oleh Ahmad Ismail
Segamat: “Pada waktu malam selepas membawa pulang perahu lama itu ke rumah, saya bermimpi dikejar dua lelaki berbadan besar,” kata Sulaiman Hussain, 39, penduduk Kampung Spang Loi yang mendakwa menemui artifak lama berusia ratusan tahun ketika mencari ikan di Sungai Muar.
Menurutnya, dia menemui perahu berkenaan bersama beberapa serpihan pinggan mangkuk dan botol serta terompah kayu ketika mencari ikan di sungai yang terletak berdekatan rumahnya pada jam 5.30 petang, 14 Mac lalu. 
Katanya, dia ke sungai berkenaan bersama lima rakannya untuk mencari ikan berikutan paras air yang surut susulan kemarau.

“Tidak lama kemudian, saya ternampak sebatang kayu besar timbul dan membawanya pulang ke rumah kerana bercadang untuk dijadikan pagar kebun sayuran saya.
Foto
PENDUDUK kampung melihat perahu yang ditemui Sulaiman (kanan).

“Dengan bantuan rakan lain, kami cuba menariknya tetapi terlalu berat. Apabila menyimbahnya dengan air sungai untuk melihat apakah sebenarnya kayu yang kami tarik itu, saya terkejut apabila mendapati ia sebenarnya sebuah perahu.
-metro


Perahu lebih 100 tahun dijumpai
Penduduk jumpa perahu dagang China ratusan tahun
2014/03/25 - 01:02:29 AM Oleh Ahmad Ismail 
Segamat: Pelbagai artifak dipercayai berusia ratusan tahun ditemui sekumpulan lima lelaki ketika mencari ikan di Sungai Muar di Kampung Spang Loi, dekat sini. 

Artifak berkenaan seperti perahu, serpihan pinggan mangkuk, botol dan terompah kayu, ditemui kira-kira jam 5.30 petang pada 14 Mac lalu, berikutan air sungai yang surut akibat musim kemarau, berdekatan antara satu sama lain. 


Perahu berkenaan yang mempunyai ukiran huruf BMC 1184, dipercayai milik pedagang China yang sering menggunakan sungai berkenaan pada awal 1900-an. 

Perahu yang diperbuat daripada kayu, dipercayai boleh memuatkan 30 penumpang. 

Penduduk, Sulaiman Hussian, 39, berkata perahu itu ditemui terdampar di tepi sungai dalam keadaan terlungkup berikutan air surut kerana musim kemarau. 

"Ketika melihat kayu besar di tepi sungai, saya mengambil keputusan membawanya pulang untuk dijadikan pagar kebun. Dengan bantuan rakan, saya menarik kayu itu sebelum terlihat bentuknya seperti perahu dengan di tengahnya kelihatan ukiran huruf BMC 1184. 

"Rakan kami yang juga Orang Asli, Ijam, 29, memaklumkan kayu itu jenis batang Penak sebesar tiga pemeluk yang biasanya dibuat perahu jalur menggunakan pasak kayu tanpa paku,” katanya ketika ditemui di sini, semalam. 
Sulaiman berkata, dia bersama rakannya kemudian menyewa jentolak dan lori untuk membawa pulang perahu itu. 

Pada malam berikutnya, dia mendakwa bermimpi dikejar dua lelaki berbadan besar berbaju putih dan berseluar hitam. 

"Malah, anak saya berusia enam tahun, Mohd Irwan Adwa, mendakwa turut melihat beberapa lelaki di atas perahu itu pada malam perahu itu dibawa ke rumah sehingga menyebabkan dia demam," katanya. 

Sementara itu, Ketua Kampung Spang Loi, Jamaludin Atan, berkata perahu itu dipercayai milik pedagang Cina yang menggunakan laluan itu untuk berurus niaga kira-kira pada tahun 1914. 

Katanya, pedagang itu membawa pelbagai barangan termasuk getah, kayu gaharu, rotan dan damar untuk melakukan sistem tukar barang di pekan Buloh Kasap. 

“Barangan itu ditukar dengan beras, gula, garam dan tepung,” katanya. 
Dalam pada itu, Pegawai Daerah Segamat, Abd Rahim Nin, berkata penemuan perahu itu membuktikan sungai di daerah itu menjadi laluan penting pedagang pada zaman dahulu. 
-bharian
Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/25

No comments: