Pages

Thursday, March 27, 2014

Masak sup kucing


Guangdong: Seorang wanita China menjadi sasaran kecaman umum selepas dia memuat naik gambarnya merebus seekor kucing untuk dibuat sup.

Tindakan Li Jinbang memuat naik gambar “kejam” itu di laman sosial Weibo membuatkan satu kempen mengecamnya diwujudkan di Internet.Dia turut dihujani komen dan emel yang mengecam tindakannya serta mengugutnya sebaik gambar berkenaan dimuat naik.

Walaupun dia kemudiannya membuang gambar itu, semuanya sudah terlambat kerana “ dosanya” sudah tersebar luas dikalangan pengguna Internet.

Foto
KUCING diletakkan di dalam sangkar sebelum digantung dan disembelih.

Foto
KUCING direbus untuk dijadikan sup.
Foto
LI Jinbang
Pada mulanya dia hanya menulis status, “Lihat, saya dapat tangkap dan makan harimau.”


Namun tanpa rasa bersalah, dia kemudiannya memuat naik gambar dan menerangkan bagaimana dia merebus haiwan itu sebelum menyiat kulit dan mengerat badannya.

Gambar itu termasuk seekor kucing yang ketakutan berada di dalam sangkar sebelum haiwan itu digantung dan disembelih.

Selepas dihujani kecaman, Jinbang cuba mempertahankan tindakannya dengan berkata kucing cedera parah akibat dilanggar kenderaan.

Dia mendakwa membantu rakannya mengakhiri kesengsaraan kucing itu, sedangkan gambar yang dimuat naik menunjukkan kucing itu berada dalam keadaan sempurna dan sihat.

“Ia sememangnya perlu mati. Saya membunuh dan memakan kucing itu tanpa melakukan sesuatu yang menyalahi undang-undang,” katanya.- Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/27

No comments: