Pages

Wednesday, September 12, 2012

250,000 jadi pelarian Syria

Hakikat 100,000 rakyat Syria membanjiri negara jiran dalam masa sebulan menjadikan ia pertambahan luar biasa krisis ini.

Di Jordan, yang menyaksikan Pesuruhjaya Tinggi UNHCR, Antonio Guterres, mengiringi wakil khas agensi itu, aktres Angelina Jolie, menempatkan 85,197 pelarian berdaftar, dengan 35,961 lagi menantikan pemprosesan.


Jolie dikawal tentera 


Jolie tiba di Jordan petang kelmarin dengan dikawal tentera Jordan. Beliau melawat keluarga Syria tidak berumah yang baru-baru ini menyeberangi sempadan.

Pelakon itu dijangka melawat kem pelarian Al-Zaatri lewat semalam dan mengunjungi Raja Abdullah, Perdana Menteri Fayez Tarawneh dan Menteri Luar, Nasser Judeh.
“Angelina Jolie ialah wakil khas kami dan bekerjasama dengan kami mengenai isu strategik dan ini satu lawatan penting, ketika krisis terbesar berlaku,” kata Edwards.

Sementara itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang mahu mengukuhkan semula aktivitinya di Homs, wilayah memiliki 2.2 juta penduduk yang menyaksikan hospital dibanjiri pesakit.

“Krisis kemanusiaan menjadi bertambah buruk. Keperluan utama berkaitan dengan penjagaan kesihatan, bantuan makanan, perlindungan, air dan pendidikan.


Masalah kesihatan


“Usaha mempercepatkan bantuan kemanusiaan diburukkan dengan musim sejuk yang semakin dekat,” kata jurucakapnya, Tarik Jasarevic, pada sidang akhbar di Geneva, sambil menambah bilangan penduduk yang memerlukan bantuan mencecah 550,000.

Kekurangan penjagaan kesihatan menjadi antara masalah terbesar, dengan cuma separuh daripada 12 hospital awam di Homs masih beroperasi dengan kapasiti yang semakin berkurangan. Hospital yang boleh memuatkan 350 katil musnah.

“Ada laporan hospital di Latakia kehabisan stok ubat barah, manakala hospital lain kekurangan ubat terutama antibiotik, bius, ubat trauma dan diabetes,” katanya. - AFP

No comments: