Pages

Monday, October 10, 2011

NTC tawan universiti Sirte

SIRTE: Tentera kerajaan baru Libya semalam mengetatkan kepungan ke atas bandar kelahiran Muammar Gaddafi, Sirte, selain menguasai universitinya.
Pertempuran berlangsung sengit di sekitar universiti berkenaan, selain sekitar pusat persidangan Ouagadougou sejak tentera Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) melancarkan “serangan terakhir” ke bandar pesisir pantai itu.

Komander NTC, Nasser Zamud, berkata pihaknya menguasai universiti berkenaan dan “membebaskan kawasan itu daripada anjing Gaddafi.” “Pertempuran di sini sukar kerana banyak penembak curi,” katanya.

Pada pagi semalam, tentera NTC akhirnya berjaya masuk ke kawasan universiti dan kampus barunya yang menjadi tempat penembak curi Gaddafi berlindung.

Kemampuan pejuang Gaddafi melawan NTC di Sirte dan satu lagi kubu kuat mereka, Bani Walid, mengejutkan kerajaan baru Libya.

Malah, ketua NTC, Mustafa Abdel Jalil, mengakui tentangan dihadapi tentera rejim baru itu sangat sengit.


“Pejuang kami masih berdepan dengan penembak curi yang berlindung di posisi tinggi,” katanya.

Sementara itu, pegawai perubatan berkata, enam tentera NTC terbunuh dan 99 cedera kelmarin, menjadikan jumlah korban mencecah 23 orang, manakala hampir 330 lagi cedera sejak mereka melancarkan “serangan terakhir” berkenaan.

Ribuan orang awam masih terperangkap di Sirte ketika komander NTC menyatakan kemaraan untuk memindahkan sebahagian daripada mereka bagi mengelakkan kejadian tidak diingini. - AFP

No comments: