Pages

Tuesday, May 31, 2011

Jurugambar dedahfoto Marilyn Monroe
GAMBAR menunjukkan aktres Marilyn Monroe berbikini di sebuah kolam mandi dipercayai di Los Angeles pada tahun 1950.


LOS ANGELES - Seorang jurugambar di Amerika Syarikat (AS), Anton Fury mendedahkan lapan gambar aktres legenda Marilyn Monroe yang belum pernah disiarkan sebelum ini, lapor sebuah akhbar semalam.
Dia membeli dua keping sampul surat yang mengandungi negatif filem pada harga cuma AS$2 (RM6) dalam satu jualan garaj di bandar Parsippany, negeri New Jersey pada tahun 1980.
Sekeping sampul surat mengandungi lapan imej termasuk beberapa imej Monroe memakai bikini dan bergaya di tepi kolam mandi, selain gambar aktres berkenaan berbaring di katil bersama seorang lelaki misteri di sisinya.
Sampul surat kedua pula mengandungi 70 negatif filem yang menampilkan aktres Hollywood, mendiang Jayne Mansfield.
"Saya membawanya pulang dan melihatnya di bawah cahaya lampu dan mendapati negatif ini mengandungi gambar Marilyn Monroe," katanya.
Fury merahsiakan penemuannya sehingga minggu lalu apabila dia membawa kedua-dua negatif filem itu kepada seorang peniaga hasil seni, David W. Streets yang juga pakar tentang arkib Monroe.
Streets percaya imej-imej itu tulen dan dirakam di sini pada tahun 1950 ketika Monroe berusia 24 tahun, tetapi tidak tahu siapa yang merakamnya.
Monroe yang popular menerusi filem Gentlemen Prefer Blondes, How to Marry a Millionaire dan The Seven Year Itch dianggap simbol seks Hollywood.
Dia meninggal dunia pada tahun 1962 ketika berusia 36 tahun dipercayai akibat pengambilan ubat penenang berlebihan.
Kosmo! Online - Dunia

No comments: