Pages

Wednesday, May 18, 2011

7,000 penduduk dipindah kerana kebakaran hutan

OTTAWA: Kira-kira 7,000 penduduk dipindahkan selepas kebakaran hutan merebak ke bandar Slave Lake di barat Canada pada awal musim kebakaran hutan, kata pihak berkuasa kelmarin.

Dua kebakaran memusnahkan 2,900 hektar hutan berhampiran sebelum merebak ke bandar ini dan turut mengancam tiga bandar lain.


'Tiada amaran dikeluarkan terhadap kebakaran yang merebak dengan pantas. Berkemungkinan tiupan angin menyebabkan api menyeberangi lebuh raya dengan pantas ke bandar,' kata Datuk Bandar Slave Lake, Cik Karine Pillay-Kinee, kepada saluran televisyen CBC.
Banyak rumah dan bangunan musnah dan siaran televisyen menunjukkan 1,000 anggota bomba berusaha keras memadamkan api yang marak membakar sebaris bangunan, sebagai usaha menyelamatkan sakibaki bandar yang terletak di 250 kilometer utara Edmonton, Alberta.
Kebakaran itu turut memaksa syarikat-syarikat minyak di utara Alberta menghentikan pengeluaran sehingga berpuluh-puluh ribu tong kelmarin.'Anda boleh rasakan bahang api, bau asap yang tebal... anda boleh lihat beberapa kawasan masih terbakar dan anggota bomba kami sedang berusaha mengawal kebakaran,' kata Cik Pillay-Kinee. -- AFP, Reuters.Cyberita

No comments: