Pages

Wednesday, November 19, 2014

Penemuan Forensik Dapati Van Gogh Dibunuh Bukan Bunuh Diri


Diterbitkan: Selasa, 18 November 2014 4:47 PM
Vincent Van Gogh

> Selama ini dunia mempercayai yang Van Goh mengambil nyawanya sendiri
> Tapi pakar foresnik, Dr Vincent di Maio mendapati Van Gogh ditembak oleh seseorang
> Kecederaan pada badannya membuktikan dia ditembak bukan menembak diri sendiri
> Dia mungkin ditembak secara tidak sengaja oleh sekumpulan remaja nakal
SEORANG pakar forensik mendakwa yang dia mempunyai bukti menunjukkan pelukis tersohor dunia, Vincent van Gogh telah ditembak oleh seseorang dan bukannya menembak dirinya sendiri sehingga membawa maut yang selama ini disangka oleh seluruh dunia.
Dunia selama ini mempercayai yang artis tersebut menembak dirinya sendiri di sebuah ladang gandum di pinggir bandar Paris pada tahun 1890. Dia hanya mati 29 jam kemudian selepas membuat pengakuan yang dia menembak dirinya sendiri.
Bagaimanapun seorang pakar foreksi, Dr Vincent Di Maio, yang juga pakar dalam kecederaan tembakan mendapati bukti menunjukkan tidak mungkin van Gogh menembak dirinya sendiri di dada.
Dr Di Maio, membuat pendedahan itu dalam satu laporan eksklusif majalah Vanity Fair.
Laporan itu menyebut, kecederaan yang dialami oleh van Gogh akibat tembakan di dada itu tidak selari dengan kecederaan akibat perbuatan diri sendiri.
Dr Di Maio mempersoalkan bagaimana van Gogh mampu memetik picu revolver yang digunakannya itu untuk menembak dada kirinya.
"Secara teorinya adalah sangat sukar untuk seseorang menembak dirinya sendiri di dada kiri menggunakan tangan kiri. Tapi menggunakan tangan kanan adalah jauh lebih sukar," jelasnya.
Malah kata Dr Di Maio, jika van Gogh menembak dirinya dari jarak yang sebegitu dekat, akan terdapat kesan terbakar akibat daripada semburan belerang peluru pada tangannya.
Testimoni pada masa itu tidak menyatakan demikian.
Misteri kini timbul jika tidak Van Gogh, siapakah yang bertanggungjawab menembaknya.
Terdapat segelintir pendudukan kampung Auvers-sur-Oise di mana tragedi itu berlaku yang mempercayai Van Gogh telah ditembak secara tidak sengaja oleh sekumpulan remaja nakal.
Van Gogh yang sepanjang hidupnya dibelenggu oleh pelbagai masalah peribadi dan kekecewaan daripada kegagalan dalam percintaan telah membuat pengakuan yang dia telah menembak dirinya sendiri untuk melindungi remaja berkenaan.
Ia adalah penamat yang sempurna untuk seorang pelukis yang di dalam kesakitan batin dan fizikal.

No comments: