Pages

Saturday, April 19, 2014

Planet menyerupai bumi ditemui


Gambar rajah membandingkan planet pada sistem solar bumi dengan Kepler-186, sistem lain mengandungi lima planet pada orbitnya, kira-kira 490 tahun cahaya dari bumi yang ditandakan dengan abjad B, C, D, E dan F (Kepler-186). - AGENSI
NEW YORK 18 April - Ahli-ahli astronomi mengumumkan bahawa mereka telah menemui sebuah planet yang mempunyai saiz menyamai bumi di dalam zon yang boleh didiami manusia.
Menurut mereka, planet yang mempunyai saiz 1.1 lebih besar berbanding bumi itu berada sejauh 490 tahun cahaya.
Planet yang dipanggil Kepler-186f itu adalah yang pertama ditemui dalam keadaan yang sesuai untuk cecair air wujud di permukaannya, sekali gus bermakna ia boleh turut menyokong kehidupan makhluk asing.
Planet itu ditemui sepasukan ahli astronomi yang diketuai Elisa Quintana daripada Institut SETI di Pusat Penyelidikan Ames Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA), yang mengkaji data daripada teleskop ruang angkasa Kepler NASA.
Setakat ini, teleskop itu menemui beratus planet, namun kebanyakannya merupakan ‘dunia’ yang tidak boleh didiami, sama ada ia terlalu besar atau orbitnya terlalu dekat dengan bintang yang menjadi paksinya untuk menyokong kehidupan.
Penemuan Kepler-186f, sekali gus menjadi satu pencapaian terbesar dalam bidang pemburuan planet kerana ia merupakan planet pertama yang mempunyai saiz menyamai bumi dan ditemui dalam zon yang boleh didiami manusia, dikenali sebagai ‘zon Goldilocks'.
'Mengambil contoh planet kita, air merupakan sumber yang sangat penting untuk kehidupan. Kepler-186f menyediakan kepada kita peluang untuk mencari kehidupan makhluk asing di luar sistem solar kita,' kata ketua penulis kajian itu yang menemui Kepler-186f, Dr. Steve Howell kepada Mail Online.
Planet itu yang mengorbit sebuah bintang kerdil jeni-M, bagaimanapun sedikit berbeza dengan orbit bumi kerana ia mengambil masa selama 130 hari untuk mengelilingi bintangnya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140419/lu_08/Planet-menyerupai-bumi-ditemui#ixzz2zHMGak5y
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments: