Pages

Tuesday, April 2, 2013

Tentera AS hantar jet kalis radarGAMBAR fail menunjukkan dua buah jet F-22 Raptor milik tentera Amerika Syarikat terbang dekat Pangkalan Tentera Udara Andersen di Guam pada 4 Ogos 2010.REUTERS


SEOUL - Tentera Amerika Syarikat (AS) semalam menyatakan, pihaknya telah menghantar beberapa buah jet kalis radar, F-22 Raptor ke Korea Selatan.
Tindakan itu merupakan sebahagian daripada latihan ketenteraan yang melibatkan kedua-dua buah negara.
Seorang jurucakap tentera AS di Korea Selatan berkata, kepada agensi berita AFP, sebanyak dua buah jet F-22 Raptor tiba di Korea Selatan kelmarin bagi menyertai latihan ketenteraan yang akan berakhir pada 30 April depan.
Jet-jet pejuang itu berlepas dari pangkalan udara AS di Okinawa, Jepun.
Walaupun ia bukan kali pertama F-22 Raptor telah digunakan di dalam latihan tahunan ketenteraan namun kehadiran jet tersebut meningkatkan kemarahan Korea Utara.
Korea Utara telah mengancam untuk menyerang pangkalan tentera AS di rantau Pasifik sebagai reaksi balas terhadap penyertaan AS dalam latihan ketenteraan Foal Eagle.
Sebelum ini, tentera AS menghantar sebanyak dua buah pesawat pengebom nuklear B-2 Stealth terbang di ruang udara Korea Selatan.
Penghantaran pesawat itu pada minggu lalu itu adalah bagi memberi mesej kepada Korea Utara bahawa AS komited untuk mempertahankan Korea Selatan daripada sebarang serangan.
Pesawat-pesawat yang tidak boleh dikesan dengan radar itu dibuat selepas Korea Utara memutuskan talian komunikasinya dengan Korea Selatan.
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebelum ini turut melakukan sekatan barang mewah ke negara itu selepas rejim Pyongyang melancarkan ujian nuklear ketiga pada bulan Februari lalu.
Korea Utara kini dipimpin Kim Jong-un yang berusia dalam lingkungan 30-an selepas bapanya, Kim Jong-il meninggal dunia pada April tahun lalu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0402&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2PIMSeILQ 
Hakcipta terpelihara 

No comments: