Pages

Thursday, July 12, 2012

Buaya mati dibunuh selepas baham lengan remaja
SEEKOR buaya yang membaham lengan Langdale ditarik dari permukaan sungai selepas ia dibunuh oleh pekerja-pekerja Suruhanjaya Pemuliharaan Ikan dan Hidupan Liar Florida dan pakar pengesan haiwan itu pada Isnin lalu.

MOORE HAVEN, Amerika Syarikat - Seekor buaya sepanjang sekurang-kurangnya tiga meter menerpa dan menggigit hingga putus lengan kanan seorang remaja ketika dia berenang di sungai Caloosahatchee dekat sini, kata beberapa pegawai hidupan liar negeri Florida kelmarin.


Mangsa yang berusia 17 tahun, Kaleb Langdale terselamat dalam serangan tersebut yang berlaku pada Isnin lalu.


Haiwan ganas itu kemudian dibunuh beberapa pekerja Suruhanjaya Pemuliharaan Ikan dan Hidupan Liar Florida (FWC) dan pakar pengesan buaya tersebut.


Pekerja-pekerja itu turut berjaya mendapatkan semula lengan mangsa tetapi doktor-doktor gagal menyambung kembali organ tersebut.


"Kami dapat membunuh buaya itu dan membelah perut haiwan tersebut, mendapatkan semula lengan mangsa dan membawanya ke hospital agar ia dapat disambung semula," kata jurucakap FWC, Jorge Pino.


Menurutnya, remaja berkenaan berada dalam keadaan baik dan kini dirawat di sebuah hospital di sini.


Seorang rakan remaja itu, Gary Beck berkata, Langdale muncul di permukaan air selepas dibaham dengan menyatakan lengannya telah hilang dan meminta pihak paramedik dihubungi.


Buaya bertindak lebih ganas kerana musim mengawan.


- Agensi

No comments: