Pages

Wednesday, June 15, 2011

Besarnya kuasa Tuhan


TERTUDUH...Zalina diiringi anggota polis selepas dijatuhi hukuman,  semalam.
TERTUDUH...Zalina diiringi anggota polis selepas dijatuhi hukuman, semalam.

MELAKA: “Takdir tidak memihak kamu. Selepas kejadian di surau Melaka Mall kira-kira jam 5.20 petang (Sabtu), kamu ditangkap di Mydin MITC dua jam kemudian. Saya tidak pernah berjumpa kes macam ini yang menunjukkan betapa besarnya kuasa Tuhan.”
Begitu kata Majistret Muhammad Hazri Hanafi ketika menjatuhkan hukuman penjara setahun dan denda RM7,500 terhadap seorang wanita pekerja kilang, Zalina Shidid, 38, yang mengaku bersalah atas dua pertuduhan mencuri dompet dan wang tunai RM650 milik Penolong Juruaudit Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ), Nor Azzren Bazid, 26, di sebuah surau di Melaka Mall, Rabu lalu.

Muhammad Hazri juga dalam penghakimannya itu memerintahkan Zalina yang tidak diwakili peguam, menjalani hukuman penjara tambahan enam bulan jika gagal membayar denda.
“Apa alasan kamu melakukan perbuatan ini, adakah kerana kesempitan hidup? Atau peluang terbuka depan mata? “Jika mahu bayar sewa sekali pun, carilah sumber halal dan jangan ambil wang orang lain. Mana tahu, mangsa juga perlukan duit itu untuk bayar sewa dan sebagainya.

“Saya bimbang ia jadi tabiat awak mencuri dan berdoa kamu jadi lebih baik, berubah selepas ini,” katanya. Zalina sebelum itu mengaku bersalah mencuri dompet jenama Cardirino, kad pengenalan, lesen memandu kelas B2/D, dua kad kredit Maybank American Express dan Master Card, kad ATM Ambank, telefon bimbit Nokia E71 yang semuanya bernilai kira-kira RM1,700 kepunyaan Nor Azzren di surau tingkat satu Melaka Mall, Jalan Lebuh Ayer Keroh, dekat sini, pada 8 Jun lalu, kira-kira jam 5.20 petang.

Dia dituduh melakukan kesalahan mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan, sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum 10 tahun dan denda.
Tertuduh juga mengaku pertuduhan kedua, iaitu mencuri wang tunai RM650 milik pengadu di mesin ATM Ambank Pasaraya Mydin, Jalan Ayer Keroh, pada hari sama, kira-kira jam 7.20 malam.

Kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan, jika disabitkan boleh dipenjara tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.
Majistret menjatuhkan hukuman penjara setahun dan denda RM5,000 bagi pertuduhan pertama dan setahun penjara serta denda RM2,500 bagi kesalahan kedua yang berjalan serentak dari tarikh ditangkap.

Mengikut fakta kes, ketika berada di surau itu, pengadu masuk ke bilik air dan meninggalkan beg tangan di tepi dinding manakala rakannya bersembahyang.

Apabila keluar dan memeriksa beg tangannya, didapati dokumen penting, telefon bimbit dan wang tunai hilang.

Pengadu sebelum itu menyedari suspek berada di dalam surau itu sebelum kehilangan barangan miliknya. Pengadu menghubungi Maybank dan diberitahu kad kreditnya digunakan di Pusat Pakaian Hari-Hari di Pusat Dagangan Antarabangsa Ayer Keroh (MITC), Ayer Keroh.

Pengadu terus menghubungi rakannya membantu mengesan suspek dan berjaya menahannya berhampiran pasar raya itu sebelum diserahkan kepada polis.myMetro | Besarnya kuasa Tuhan

No comments: