Pages

Thursday, November 4, 2010

8,000 hadapi krisis makanan

UiTM terpaksa buat catuan, bekalan semakin kurang akibat banjir
Foto
RAJA Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail membantu memindahkan pesakit ketika meninjau kawasan Hospital Tuanku Fauziah (HTF), sambil diperhatikan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil, semalam.
Foto
PEMANDANGAN sekitar bandar Kangar yang ditenggelami air selepas banjir melanda negeri itu sejak beberapa hari lalu, keadaan menyebabkan beberapa jalan utama ditutup untuk laluan dan ratusan penduduk terpaksa dipindahkan ke tempat pemindaan sementara.

KANGAR: Lebih 8,000 pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Arau dijangka berdepan krisis bekalan makanan, jika banjir yang melanda seluruh negeri sejak malam Ahad lalu terus berlarutan.
Keadaan itu memaksa pihak universiti mencatu bekalan makanan untuk memastikan stok sedia ada mampu menampung keperluan semua pelajar untuk tempoh sekurang-kurangnya dua hari lagi.
Pengarah UiTM Perlis, Prof Dr Khudzir Ismail, berkata buat masa sekarang pihak universiti menggunakan sistem kupon untuk mengawal bekalan sedia ada, bukan saja kepada lebih 6,000 pelajar yang kini menginap di kampus, malah turut membabitkan pelajar luar kampus.

Katanya, sehingga kini, lebih 1,000 pelajar luar kampus sudah dibawa masuk untuk diberi perlindungan sebagai langkah berjaga-jaga selepas banjir mula melimpahi sekitar negeri ini, termasuk di Arau.

“Kita sekarang bimbang bekalan makanan akan terputus berikutan banyak kedai di sekitar pekan Arau dan bandar Kangar tutup, apatah lagi bekalan sedia ada hanya mencukupi untuk tempoh dua hari saja,” katanya.

Sementara itu, lebih 7,000 pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) diberikan cuti sehingga bencana banjir reda, manakala 34 pelajar antarabangsanya pula dipindahkan dari penempatan di taman Aman ke Wang Ulu di Kuala Perlis.
Selain itu, ratusan lagi penuntut di Institut Pendidikan Guru (IPG) kampus Perlis juga dilapor turut terputus bekalan selepas laluan utama sekitar kawasan terbabit mula dinaiki air sehingga paras dada.

Usaha menghantar bekalan masuk ke kawasan terbabit oleh waris juga sukar kerana paras air tinggi dan arus deras.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran Perlis, Nishad Mohamed Mohd Shaffy, berkata paras air di sekitar Empangan Timah Tasoh kini menurun ke paras 30 meter berbanding 30.49 meter kelmarin.

Bagaimanapun, katanya, paras itu masih diklasifikasikan sebagai melepasi paras bahaya.

"Buat masa sekarang, satu daripada enam pintu di Empangan Timah Tasoh yang dibuka untuk melepaskan air keluar, sudah ditutup dan jika cuaca stabil, kemungkinan besar keadaan akan kembali pulih dalam tempoh dua hari," katanya.

No comments: