Pages

Thursday, February 4, 2010

WASIAT-WASIAT PENTING


Wasiat Rasulullah S.A.W. kepada Saidina Ali ;

" Ya Ali! perbanyakkanlah membaca Surah Yassin, kerana dalam membacanya terdapat sepuluh macam keberkatan. Tak ada orang yang membacanya dalam waktu lapar atau puasa melainkan kenyang. Haus kecuali lepas haus. Tidak memiliki pakaian melainkan ia memperolehi pakaian. Merasa takut kecuali datang rasa aman. Dipenjarakan melainkan ia akan dikeluarkan dari penjara. Bujang melainkan akan berkahwin. Semasa musafir matanya terang dalam perjalanan. Tidak membaca orang yang kehilangan sesuatu benda melainkan ia mendapat kembali. Tidak dibaca kepada orang yang hampir ajalnya melainkan diringankan baginya. Barangsiapa membacanya diwaktu subuh, nescaya ia akan aman sampai ke petang dan barangsiapa yang membacanya diwaktu petang, nescaya ia akan berada dalam keadaan aman sehingga pagi."

Ali bin Abi Thalib berkata, bahawa Rasulullah S.A.W. berwasiat kepada ku dengan sabdanya ;

"Ya Ali!, tidak ada kefakiran yang lebih hebat daripada kebodohan. Tidak ada harta yang lebih berharga daripada akal. Tak ada kesepian yang lebih sunyi daripada ujub (kagum kepada diri sendiri). Tak ada kekuatan yang lebih hebat daripada musyawarah. Tak ada warak yang lebih baik daripada menahan diri. Tak ada keindahan selain akhlak dan tak ada ibadah yang melebihi tafakur."

"Ya Ali!, bahawa segala sesuatu itu ada penyakitnya ;

Penyakit bicara adalah bohong.
Penyakit ilmu adalah lupa.
Penyakit ibadah adalah riak.
Penyakit akhlak adalah memuji diri sendiri.
Penyakit pemurah adalah menyebut-nyebut pemberiannya.
Penyakit bangsawan adalah bangga.
Penyakit malu adalah lemah.
Penyakit mulia adalah menonjolkan diri.
Penyakit kaya adalah kikir dan berlebih-lebihan dan
Penyakit agama adalah nafsu."

"Ya Ali!, Bacalah Surah Hammim Ad-Dukhan pada malam Jumaat,
nescaya Tuhan memberi keampunan kepada mu."

"Ya Ali!, Bacalah Surah Tabarako dan As-Sajadah nescaya berkat keduanya engkau akan diselamatkan Tuhan pada hari kiamat."

"Ya Ali!, Bacalah Qulhuallahu Ahad dalam keadaan engkau berwudhu nescaya engkau akan diseru pada hari kiamat, Hai Pemuji Tuhan, bangkitlah, maka kemudian masuklah kedalam syurga."

"Ya Ali!, Bacalah Surah Al-Baqarah kerana sesungguhnya dalam membacanya itu ada membawa berkat dan tidak mahu membacanya membawa kepada penyesalan."

"Ya Ali!, Jauhilah sengketa kerana ianya boleh menghapuskan amalan-amalan engkau."

"Ya Ali!, Bersegeralah bersedekah kerana bala bencana itu tidak dapat melangkah mendahului sedekah."

"Ya Ali!, Jauhilah kemarahan kerana syaitan itu dapat menguasai anak cucu Adam dalam keadaan ia marah."

"Ya Ali!, Jauhilah olok-olok, kerana hal itu akan menghilangkan kehebatan anak cucu Adam dan kesungguhannya."

"Ya Ali!, Jauhilah riba kerana padanya terdapat enam perkara ; tiga didunia dan tiga diakhirat. Ada pun tiga didunia ; Ia akan cepat memusnahkan harta, melenyapkan kekayaan dan menghapuskan rezeki. Ada pun tiga diakhirat ; Ia akan membawa buruk hisab (perhitungan), kemurkaan Allah dan kekal dalam neraka."

"Ya Ali!, Cintailah fakir miskin nescaya Allah akan cintai mu. Janganlah engkau bentak fakir miskin nescaya engkau akan dibentak oleh Malaikat pada hari kiamat."

"Ya Ali!, Keluarkanlah infak harta mu, dan berilah kelapangan kepada keluarga mu dan janganlah khuatir terhadap Tuhan yang memilik Arasy - Ia akan menyediakan kurniaan terhadap mu."

"Ya Ali!, Janganlah berdusta kerana dusta itu akan menghitamkan muka. Bila seseorang sentiasa berdusta ia akan dinamakan disisi Tuhan 'sipendusta' dan bila dia benar, dinamakan disisi Tuhan orang yang 'benar' (siddiq). Sesungguhnya berdusta itu akan menjauhkan iman."

"Ya Ali!, Kuasailah lisan mu dan biasakanlah bicara yang baik, kerana tidak ada yang lebih berbahaya bagi manusia pada hari kiamat melebihi ketajaman lisannya."

"Ya Ali!, Jauhilah sifat dengki, kerana dengki itu memakan segala kebajikan sebagaimana api memakan kayu yang kering."

No comments: