Pages

Thursday, January 16, 2014

Jurufoto bergambar bersama harimau bintang


Chris Du Plessis menunjukkan gambar melalui paparan skrin kamera sambil diperhatikan harimau bintang betina, Mtombi. - AGENSI
CAPE TOWN 15 Jan. - Seorang jurufoto profesional mempamerkan beberapa keping gambar mengagumkan merakamkan dia sedang bergambar bersebelahan dengan seekor harimau bintang di sebuah hutan simpan di Afrika Selatan, baru-baru ini.
Chris Du Plessis mengambil gambar tersebut di Tshukudu Game Lodge, Hoedspruit, Afrika Selatan menggunakan alat kawalan kamera ketika bergambar dengan pemangsa betina itu, yang diberi nama Mtombi.
Harimau bintang itu kelihatan tenang ketika duduk bersebelahan Du Plessis sambil melihat skrin paparan kamera yang dipegang jurufoto dari Jerman itu.
Du Plessis turut berpeluang mengusap kepala Mtombi yang ternyata tidak bertindak liar atau ganas ketika diperlakukan begitu.
Jurufoto berusia 39 tahun itu berkata, Mtombi merupakan harimau bintang yang diselamatkan di Kem Marula, Tshukudu Game Lodge di Afrika Selatan.
"Bunyi dengkuran kuat daripada harimau bintang itu sangat mengerunkan dan saya dapat merasa kepanasan badannya.
"Binatang tersebut juga sangat tenang apabila berada di sebelah saya, namun saya tetap mengambil langkah berhati-hati takut ia bertindak ganas," katanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140116/lu_06/Jurufoto-bergambar-bersama-harimau-bintang#ixzz2qX46616U
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments: